Noorwegen

Bij Noorwegen denk je aan rust, gemoedelijkheid en prachtige fjorden. Maar wie verder kijkt ziet ook een andere kant: zo is Oslo heroïnestad nummer één van Europa en staan er lange rijen voor de voedselbank. En wat is er sinds de moorden die Anders Breivik in 2011 pleegde op het eiland Utøya gebeurd met het rotsvaste Noorse geloof in goedheid en saamhorigheid?

Licht op het noorden: Noorwegen

Noorwegen is een van de veiligste landen in de wereld; het stuurt bovendien vaak afgezanten om in langlopende conflicten te bemiddelen. Maar toen was daar opeens Anders Breivik, die in 2011 een ware slachtpartij aanrichtte onder jonge mensen op het eiland Utøya. De dader was een van hen, de aanslag op eigen grond. 'Welke impact heeft dat op je?' vraagt filosoof Stine Jensen zich af in deze uitzending. Ook onderzoekte ze waarom mensen in een zo welvarend land naar de voedselbank moeten. Na deze uitzending zie je Noorwegen met heel andere ogen.

Stine reisde voor de serie Licht op het Noorden ook naar Zweden, Finland en Denemarken.

Vrije Geluiden: katzenjammer

En dan ook positief nieuws uit het noorden: In Noorwegen weten ze culturele hoogstandjes af te leveren. Dat begon al met Henrik Ibsen, zijn werk wordt nog steeds gebruikt in het theater. Maar Noorwegen exporteert ook veel eigenzinnige muziek. Van jazz tot heavy metal. Van singersongwriters Ane Brun, de jonge zangeres Maria Mena, tot de psychedelische rockformatie Motorpsycho en de meidengroep Katzenjammer. De vier meiden waren op bezoek bij Vrije Geluiden, het muzikale programma op televisie waarin buitenlandse popgroepen en ensembles hun nieuwe geluid mogen laten horen. Om de beurt zingen ze en spelen ze een ander instrument. Geen kattengejank, eerder klezmer of vrolijke kermismuziek. Luisteren!

OVT: animositeit Zweden-Noorwegen

Scandinavië is geen homogeen geheel van identieke landen waar fjorden, rendieren en politieke stabiliteit gemeengoed zijn. Neem Zweden en Noorwegen: de verschillen tussen beide landen zijn groot, volgens universitair docent Scandinavische letterkunde en Zweeds, Astrid Surmatz, ooit gepromoveerd op Pippi Langkous. Voor als je twijfelt waar je naar toe moet gaan op vakantie: luister hier welk volk je het meest zou liggen.