Peru

Peru is een prachtig land van waar veel toeristen heen gaan om Inca-tempels, lama’s en ongerept oerwoud te zien. Maar ook een land waar miljoenen mensen in armoede leven en waar de gevolgen van een slepende burgeroorlog met de maoïstische rebellenbeweging Lichtend Pad nog steeds zichtbaar zijn.

Beagle: Lima en het klimaat

Loopt Peru voor op de rest van de wereld? Als het gaat om de impact van klimaatverandering misschien wel. Lima, de hoofdstad van Peru, is voor zijn drinkwater grotendeels afhankelijk van een gletsjer. In Beagle, in het kielzog van Darwin hoort Sarah Darwin dat die ijsmassa over twintig jaar (waarvan er nu al vijf voorbij zijn) helemaal verdwenen zal zijn. En dat terwijl veel inwoners van de gigantische stad nu al veel moeite hebben om aan schoon drinkwater te komen. Bekijk hoe ze daarmee omgaan, en hoe de komst van weerfenomeen El Niño, die de afgelopen jaren uitbleef, de problemen nog kan verergeren.

Ook interessant: de documentaire El Olvido (De Vergetelheid), waarin filmmaakster Heddy Honigmann een indringend portret schetst van de miljoenen Peruanen die in de hoofdstad Lima in armoede leven.

Bureau Buitenland: na de strijd tegen lichtend pad

Wie het Peru van vandaag wil begrijpen, kan niet de rol negeren van de maoïstische guerillabeweging Het Lichtend pad. De organisatie (1970 tot ongeveer begin jaren negentig) is bekend vanwege haar brute, gewelddadige acties tegen gewone boeren, leiders van vakbewegingen, gekozen vertegenwoordigers en de algemene bevolking. Grote aantallen van de Asháninka-indianen zijn door hen uitgemoord, tot slavernij gedwongen of onder bedreiging gerekruteerd. 

Onderzoeker Mijke de Waardt deed twintig maanden lang veldwerk in Peru, waarvan ze tien maanden meedraaide met een vrijwilligersorganisatie van de slachtoffers die de burgeroorlog overleefden. De Waardt komt tot de conclusie dat de slachtoffers door heel veel organisaties vertegenwoordigd worden, maar dat er alleen naar het verleden wordt gekeken. ‘Terwijl zij juist ook een stem over hun toekomst zouden moeten hebben', zegt ze in dit interview in Bureau Buitenland.

Metropolis: Joodse nazi in Peru

Het succesvolle televisieprogramma Metropolis neemt je graag mee naar bijzondere mensen over de hele wereld. Jorge, een oudere man in Lima, is er beslist zo een. Hij gelooft dat arme mensen belasting laten betalen hetzelfde is als ze vermoorden. Het beste vervoermiddel is volgens hem de fiets; voor iedereen betaalbaar. Maar hij is geen communist. En best vreemd; ook al is hij jood; Adolf Hitler was best een goede leider, vindt hij. Je kunt nog tientallen andere Metropolis-reportages uit Peru bekijken via deze kaart.

meer Peru in het vpro archief

  • Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Peru, namelijk Jeronimo.