Suriname

Suriname: een land van uitersten. Sinds 1975 onafhankelijk van Nederland. Politiek vaak een zooitje, maar wel met een rijke cultuur. Nu is het land aan het opkrabbelen en groeit het economisch in rap tempo.

2doc: Jong! Suriname

Maar liefst zeventig procent van de Surinamers bestaat uit jongeren (tot 25 jaar). Veertigduizend van deze jongeren mochten tijdens de verkiezingen in 2010 hun stem uitbrengen. Niet gek dus dat politici zich juist op deze groep richten. Wat leeft er onder deze veertigduizend jongeren? Wat zijn hun idealen en hoe kijken zij tegen hun geboorteland aan? 

Documentairemaakster Mirjam Marks volgde een jaar lang drie van deze jongeren. Zo droomt de tweeëntwintig jarige politica in spé, Gretl, van een glanzende politieke carrière. Met een ongekend idealisme en enthousiasme gaat ze voor haar doel om Suriname beter te maken. 'Aan het eind van mijn leven wil ik betekenisvol zijn geweest voor mijn land.'

Metropolis: potten en pannen als statussymbool

Wat geeft een vrouw status in Suriname? Iets dat je niet in eerste instantie zou verwachten. In de binnenlanden is het als vrouw belangrijk om zo veel mogelijk potten en pannen in huis te hebben. Hoe meer glimmende pannen je hebt, hoe hoger je aanzien in het dorp. En de mannen? Aan hun de taak om de hobby van de vrouw te betalen. Suriname-correspondent Idi ging erop uit om dit fenomeen te onderzoeken. 

Marathoninterview: Albert Helman (1989)

Al meer dan een kwart eeuw is het een van de journalistieke pijlers van de VPRO: het marathoninterview.  Een gesprek van aanvankelijk vijf, maar later drie uur, met een prominente gast. In al die jaren van boeiende interviews met politici, schrijvers en acteurs springt het gesprek uit 1989 met presentatrice Djoeke Veeninga en de Surinaamse schrijver Albert Helman, beter bekend onder zijn pesudenoniem Lou Lichtveld, het meest eruit.

 

Marathoninterview met Albert Helman

  • De donkere geschiedenis

    Suriname is onlosmakelijk verbonden met de decembermoorden in 1982. In een van de donkerste periodes in de Surinaamse geschiedenis werd op 7, 8 en 9 december vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse vermoord. Deze gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten bij de Surinaamse bevolking.

    In de documentaire God zij met ons, Suriname in de schaduw van het 8 decemberproces komen de oude en jonge generatie van Suriname aan het woord. Hoe gaan deze twee generaties om met de moorden die Suriname al ruim dertig jaar in hun greep houden? De oude wonden blijken nog verrassend veel zeer te doen.