Syrië

Sinds de Arabische lente in 2011 ook naar Syrië oversloeg is het land niet uit het nieuws geweest. Wat als een revolutie begon ontaardde in een burgeroorlog. Met de benoeming van de stad Raqqa als hoofdstad van het Islamitische Kalifaat is de toekomst van de staat Syrië onzeker.

2doc: Yassine gaat naar Syrië

Als de Marokkaan Yassine El Idrissi naar Syrië vertrekt heeft hij een doel: hij wil de strijd ervaren en meemaken, maar ook zelf een rol spelen in de strijd van de Arabische geloofsgenoten. Via social media leert hij mensen kennen, die hij in Syrië opzoekt en portretteert. Het resultaat: unieke portretten die een gezicht geven aan de “gewone” mensen die de strijd in Syrië dragen.

Langs de grenzen van Europa: Nieuwe Buren

‘Grenzen maken landen en niet andersom’, zo leidt Bram Vermeulen zijn serie in. Aan de grens tussen Turkije en Syrië gaat hij in gesprek met de Syrische vluchtelingen, die massaal naar het zuidoosten van Turkije vluchten. Dit leidt tot de nodige problemen met de Turkse bewoners van het gebied, die vaak het zelfde geloof als de Syrische president Assad aanhangen en weinig op hebben met de ‘rebellen’. De documentaire laat goed zien welke complexe problemen de verschillende stromingen binnen de islam met zich meebrengen.

Bureau Buitenland: Man uit Almere vecht mee in Syrië

Dat er Nederlanders meevechten in Syrië horen we de laatste maanden wel vaker. Dan gaat het meestal over hoe we daar als natie mee om moeten gaan, moeten we ze straffen of laten gaan? Bureau Buitenland stelt in deze uitzending een andere vraag, namelijk: ‘wie is die man (of vrouw) die naar Syrië afreist om mee te vechten?’

Meer Syrië bij de VPRO