Zimbabwe

Mugabe, Mugabe, en nog eens Mugabe. Zijn ijzeren hand houdt Zimbabwe al sinds 1980 in de greep. Tegenspraak wordt niet geduld. Landbouwgrond van blanke boeren wordt zonder enige vorm van proces in beslag genomen en de economie zucht en kraakt onder zijn regime. Hoe vergaat het de inwoners van dit land?

Dwars door Afrika: Terug naar Harare

Zimbabwe staat in ons geheugen gegrift als het land van economische chaos. Maar wanorde is niet voor iedereen ongewenst. Bram Vermeulen gaat op bezoek bij een elite die juist steenrijk werd dankzij de crisis. Hij reist per Rolls Royce door het land en ziet de crisis door de ogen van de plunderklasse. Zimbabwe lijkt te werken. Dat dit slechts deel van het verhaal is, merkt Vermeulen als hij spreekt met tegenstanders van het regime, die van huis en haard werden verdreven.

Bureau Buitenland: dictator van het jaar verkiezing

Bureau Buitenland houdt begin 2014 de  'Dictator van het jaar' verkiezingen. Een van de genomineerden is de inmiddels 90-jarige Robert Mugabe. Hij is al sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe, duldt geen tegenspraak en onteigende de landbouwbedrijven van duizenden blanke boeren. Hugo Knoppert van Zimbabwe Watch argumenteert waarom Mugabe in dit rijtje thuis hoort.

Op zoek naar de Mujeni's

Radiomaker Djoeke Veeninga woonde 24 jaar geleden drie maanden lang bij de familie Mujeni in de township Highfield in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Tijdens de opname van deze reportage was het land dertig jaar onafhankelijk. Die hele periode stond het Afrikaanse land onder bewind van Robert Mugabe en zijn partij. Nu gaat ze terug: op zoek naar dezelfde familie. Hoe vergaat het hen en hoe zijn ze de zware jaren doorgekomen?