Zweden

Natuurlijk kent bijna iedereen ABBA, IKEA en Pippi Langkous. Verder wordt Zweden vaak als modelstaat gezien. Neem de vrouwenemancipatie, de welvaartsstaat en de innovatieve economie, die onder meer Spotify voortbracht. Is het allemaal echt zo mooi?

Codewoord koekoek: Zweden

Vraag een gemiddelde Nederlander hoe hij zich een Zweedse vrouw voorstelt, en het antwoord is waarschijnlijk zoiets als: blond haar, lang en mooi. Wat gebeurt er als zo'n stereotiepe Zweedse dame ineens jouw nieuwe klasgenootje blijkt te zijn? Villa Achterwerk gaat met een verborgen camera op pad en legt vast hoe een klas reageert op een nieuwe leerling uit een 'vreemde cultuur'.

Licht op het noorden: Stine Jensen in Zweden

Zweden zou een erg gulle welvaartsstaat (het zogenaamde Folkhemmet) hebben en mannen en vrouwen zouden er gelijk zijn. Klopt dit beeld? En hoe zit het met de positie van immigranten in de Zweedse samenleving? Stine Jensen reist naar het Scandinavische land en zoekt het uit.

Cinema tv: Lukas Moodysson

Zweden kent een lange traditie van zeer 'volwassen' kinder- en jeugdcultuur, waarin thema's als ongelijkheid en de dood niet geschuwd worden. Hierbij kun je natuurlijk denken aan de klassieke werken van Astrid Lindgren (zoals Pippi Langkous en De gebroeders Leeuwenhart), maar ook aan de internationaal succesvolle film Fucking Åmål uit 1998 van regisseur Lukas Moodysson. In 2014 had CinemaTV een bijzonder gesprek met Moodysson over zijn nieuwste film: We are the Best!