Betalen voor de cel: prima idee

, Hellen Kooijman (Bulgarije) en MOnica Bota (Roemenië)

Gevangenen laten betalen voor hun cel, zoals staatssecretaris Teeven voorstelt, dat vinden ze in Bulgarije en Roemenië een geniaal idee dat navolging verdient.

Nederland van Buiten

Nederland van Buiten is een rubriek van Grenzeloos waarin we laten zien hoe er in buitenlandse media over Nederland wordt bericht.

Fred Teeven

Zowat alle Bulgaarse media gaven aandacht aan het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie om gedetineerden te laten betalen voor hun verblijf in de cel.

'Een verstandig idee', zo schrijven veel Bulgaarse lezers. 'Zeker gezien de omstandigheden in de Nederlandse gevangenissen, waar iedereen als in een vijfsterrenhotel een eigen kamer, douche en tv heeft. Op de zeer populaire nieuwssite blitz.bg stellen lezers dat zo'n wet ook in Bulgarije ingevoerd zou moeten worden. 'Laat die boeven maar betalen in plaats van op onze zak te teren.'

Commentator Ognjan Stojtsjev poogt op de financieel-economische site van de krant bankera online (de bankier online) het Nederlandse 'eenvoudige maar geniale idee' te vertalen naar de Bulgaarse situatie. Maar het effect van een dergelijke wet zal in de Bulgaarse werkelijkheid tegenvallen, verwacht hij. Zowel het financiële effect (de uitgaven voor boeven komen minder op rekening van de belastingbetaler), alsook het preventieve effect (je denkt wel twee keer na voordat je ook nog gaat betalen voor een celverblijf). De groep die in Bulgarije de gevangenis in moet bestaat namelijk uit twee soorten mensen: kale kippen waar niets meer van te plukken valt en grote vissen die op papier zogenaamd geen cent hebben, omdat ze alles al voortijdig hebben weggesluisd naar veiliger plekken. Waarmee hij doelt op de leden van criminele organisaties en corrupte rechters.

Maar het Nederlandse idee biedt zeker perspectieven, schrijft hij met een cynische sneer. Want waarom stuurt Bulgarije zijn boeven niet naar de Nederlandse cellen, in het kader van het EU-lidmaatschap? Dat zou deze lieden in ieder geval staat stellen om hun verblijf in Nederland te bekostigen.

All inclusive

Ook in Roemenië klinkt veel lof over de Nederlandse voorstellen voor betaald celverblijf. ‘Vier jaar, all inclusive’ gevangenisstraf moet wat betreft de Roemeense burgers ook in eigen land niet meer kunnen. Zo wordt het een ‘ingenieus idee’ genoemd door de site van Observator, een van de meest bekeken nieuwsuitzendingen in Roemenië.

Sinds de crisis hebben de Roemenen nog meer dan voorheen het gevoel dat degene die eerlijk zijn geld verdient de dupe is van inbrekers of fraudeurs die na hun veroordeling 'gratis' een paar jaar voor rekening van de belastingbetaler in de gevangenis zitten.

De boosheid is vooral gericht op landgenoten die hoog op de maatschappelijke ladder staan. Roemenen ergeren zich aan de corruptie en fraude van mediamagnaten en politici, waaronder ex-premier Adrian Nastase, die de afgelopen maand voor de tweede keer een gevangenisstraf kreeg (ditmaal van vier jaar) voor omkoping, chantage en valsheid in geschrifte. Volgens de nieuwssite hotnews.ro, een soort nu.nl in Roemenië, zouden juist mensen hoog in de boom niet jarenlang op de rekening van de belastingbetaler hun gevangenisstraf mogen uitzitten. Goed idee dus van Nederland.