zweden en slowakije over le pen en wilders

, hans de groot & hellen kooijman

Het bezoek van Marine Le Pen aan Geert Wilders afgelopen woensdag is niet alleen in Nederland groot nieuws; het is ook opgemerkt in de Scandinavische en Oost-Europese pers.

nederland van buiten: zweden noemt leiders 'xenofoob'

;lsakejhter'lgjkds'gkrn
ret';erjt
rt'lerjgnaer

Nederland van buiten is een nieuwe serie op grenzeloos. Correspondenten uit Europa kijken hoe er over Nederland wordt bericht in hun land.

Woensdagavond publiceerde het Zweedse persbureau TT een kort bericht over de ontmoeting. Het duo Le Pen-Wilders wordt daarin ‘främlingsfientlig’, xenofoob – genoemd.
Vervolgens besteedde de Zweedse publieke radiozender SR er uitgebreid aandacht aan en werd het bericht massaal gepubliceerd in allerlei media, van de forensenkrant Metro tot de (sociaal-liberale) kwaliteitskrant Dagens Nyheter, de Zweedse NRC.

Wat bij de Zweedse belangstelling een rol speelt is dat Zweden zelf ook over een partij beschikt die wellicht toe zal treden tot het door Wilders en Le Pen gevormde front: Sverigedemokraterna, de Zweden-democraten, op dit moment een kleine partij in het parlement waar niemand mee wil samenwerken. Toch heeft de partij met zijn succes bij de kiezers ervoor gezorgd dat ook veel gevestigde Zweedse partijen kritischer zijn geworden over de EU.

De Zweedse media laat zich (politiek correct) voornamelijk neutraal uit over de aspiraties van het duo Le Pen-Wilders. Al wijdde Dagens Nyheter in de aanloop van de ontmoeting wel een redactioneel commentaar aan het oprukkende EU-scepticisme in Europa. Regeringen die eerder welwillend tegenover de EU stonden, laten nu een veel kritischer geluid horen, constateert de krant.

En het noemt Nederland als een prominent voorbeeld daarvan: ‘Voorheen was het Nederlandse kabinet zeer positief over de EU, nu lanceert het een lijst met 54 kwesties waarop de macht van Brussel moet worden teruggedrongen.’ De krant refereert hier aan de ‘de Nederlandse inventarisatie’ van wat Brussel wel en vooral niet zou moeten doen, die door PvdA-minister Frans Timmermans in juni werd gepresenteerd.

De krant constateert dat ook de Zweedse gevestigde partijen meer afstand nemen van ‘EU-positivisme’ en lijkt dat (tussen de regels door) te betreuren. Een groot deel van het commentaar gaat over de krachten binnen Europa die vinden dat je expliciet en veel tegengas moet geven aan eurosceptici.

Analyse Sverige radio over Wilders

Wilders en Le Pen willen een nieuwe groep vormen met gelijkgezinden, waaronder de Zweden-democraten, meldt Sveriges Radio.
De interviewster vraagt aan Jens Möller, EU-correspondent van Sveriges Radio: Wat hebben deze partijen met elkaar gemeen?

Möller: "Het gaat een een nieuwe soort kritiek, een kritiek op de euro, ze zeggen dat de EU een eliteproject is, dat ze de grote, brede massa vertegenwoordigen tegen de gevestigde orde in Brussel. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze kritisch staan tegenover het vrije verkeer van personen in Europa, dat wil zeggen: Nederland bijvoorbeeld, Wilders vindt dat Nederlanders recht hebben op de Nederlandse banen en niet Roemenen en Bulgaren en zo."

Een opmerking van correspondent Hans de Groot hierbij:

De berichtgeving is behoorlijk feitelijk, weinig expliciete meningen en kritiek. Wat hier wel in zit is het beeld dat men bij Nederland snel denkt aan: Roemenen en Bulgaren willen ze niet hebben. Dat is waar Nederland kennelijk mee wordt geassocieerd. Het zegt dus wel iets over het beeld van Nederland in Zweden.

nederland van buiten: slowakije

Ook in Slowakije aandacht voor de ontmoeting tussen de twee rechtse partijen. Maar de journalisten daar zijn een stuk kritischer.

In een redactioneel commentaar van Sme (Wij), een grote kwaliteitskrant in Slowakije, waarschuwt de krant om toch vooral niet de rechtse nationalisten te onderschatten. Geert Wilders en Marine Le Pen delen een gevaarlijke houding als het gaat om politiek, meent Sme. "Ze praten over vrijheden en democratie, maar willen dat voornamelijk voor hun eigen groep. Ze zijn antisemitisch, anti-moslim en anti-Europees, maar ook anti-migranten en dus anti-Oost-Europees", zo meent de Slowaakse krant.

"Ze zijn bovendien tegen de EU maar willen daar – heel handig- wel geld van", zo luidt het Slowaakse commentaar. De krant geeft het advies deze populisten serieus te nemen en ze te dwingen een positie in te nemen waarin ze moeten laten zien wat ze wel willen in plaats van wat ze niet willen. Populisten als deze nemen snel een slachtofferrol in. En de truc is om ze daar uit te krijgen om te zien wat er dan overblijft.

Overigens wijdt Sme ook een passage aan Scandinavië, waar volgens hen rechts extremistische partijen in opmars zijn. Opmerkelijk, zo lijkt Sme dit te vinden. Want daar hebben ze, in tegenstelling tot Nederland en Frankrijk, geen last van de crisis of massa’s illegale immigranten. Populisten in die landen worden volgens de krant gedragen door de angsten van de middenklasse voor sociaal verval en een teleurstelling in de mainstreampartijen.