Zwarte Piet en chocoladebollen

In Nederland van buiten kijkt Zweden naar onze hoog opgelaaide zwartepietendiscussie. Zweden heeft rond de kerst elk jaar zijn eigen rel.

Nederland van buiten is een nieuwe serie op Grenzeloos. Correspondenten uit Europa kijken hoe er over Nederland wordt bericht in hun land.

Vandaag bericht onze Zweedse landenspecialist Hans de Groot over een artikel in de Zweedse krant Sydsvenskan over de Nederlandse Zwarte Pietendiscussie. Sydsvenskan is een grote krant (oplage: 130.000 exemplaar) die in Zuid-Zweden (Malmö) wordt gelezen. De journalist Patrik Svensson neemt het in het artikel op voor de voorstanders van Zwarte Piet. Lees hier de vertaling:

Eén ruzie per jaar

'Elk jaar in december schminken duizenden blanke Nederlanders hun gezichten zwart, ze zetten een pruik op met zwarte krullen en verven hun lippen rood. Ze gaan op pad als knecht van Sinterklaas, delen pakjes uit en stoeien met de kinderen. Zwarte Piet, wordt deze figuur genoemd, en hij is waanzinnig populair.

Zo is het ongeveer 200 jaar lang gegaan en daarmee is Zwarte Piet ongeveer even oud als de Amerikaanse minstreel-shows, wat niet echt een toeval lijkt te zijn.

Maar dit jaar heeft Zwarte Piet een discussie veroorzaakt die zo fel is dat de Zweedse discussie over de negerbol/chocoladebol in vergelijking ermee een gezellig onderonsje lijkt. Nadat onder andere een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) had beweerd dat Piet als racistisch kon worden opgevat, brak de hel los.

De rechtse populist Geert Wilders verklaarde dat hij liever de VN zag verdwijnen dan Zwarte Piet. Premier Mark Rutte verklaarde resoluut: Zwarte Piet is zwart. Een Facebookpagina ter verdediging van het feit dat Zwarte Piet eruitziet zoals hij er altijd uit heeft gezien, zorgde ervoor dat meer dan twee miljoen Nederlanders op 'vind ik leuk’ drukten.

Een jaar na Disney-gate herken je als Zweed de Nederlandse gevoelens maar al te goed. Een Kerst zonder racistische stereotypen? Dat is een erger lot dan een plastic kerstboom of alcoholvrije glühwein.'

Toelichting

In Zweden speelden de afgelopen tijd twee vergelijkbare zaken:

Disney-gate: in Zweden begint Kerstmis pas echt als op Kerstavond om vier uur een uur lang Disney-filmpjes worden vertoond. Een vijftig jaar oude traditie. Vorig jaar bleek dat Disney drie korte fragmenten had verwijderd omdat die als racistisch konden worden gezien (o.a. met een zwarte pop). Deze filmpjes zijn heilig in Zweden en velen vonden: daar kom je niet aan.
Negerbollen: discussie over het feit dat de negerboll (een soort negerzoen) werd omgedoopt in chocoladeboll.