Wilders = Hitler, voor HesPress

, Rik Goverde

De meeste Marokkaanse media melden de nieuwste uitspraken van Geert Wilders zonder commentaar. Maar ze zijn niet allemaal zo terughoudend.

Nederland van Buiten

Dit is een artikel in de serie Nederland van Buiten, waarin we kijken hoe er in buitenlandse media over Nederland wordt bericht.

De Wilders-discussie bereikte -hoe kan het anders- ook Marokko. Het duurde even, voordat zijn woorden (‘Minder, minder, minder? Gaan we regelen’) doordrongen tot de Marokkaanse media. De sites en een enkele krant (hier de online-versie) brachten vooral het nieuws van AFP, maar onthielden zich van commentaren.

Behalve het kritische internetmagazine HesPress. De zeer populaire site had geen enkele moeite met De Vergelijking en kwam dit weekeinde met een spotprent die weinig aan de verbeelding overlaat. De woorden op de vlag: Wilders Verklaring Tegen Marokkanen. In Nederland wordt al snel ‘Godwin’ geroepen, als iemand op sociale media een verwijzing maakt naar de Tweede Wereldoorlog. In Marokko doe ze niet zo moeilijk, althans in dit geval. De cartoonist benoemt het zoals hij het ziet.

vijand van marokko

Nou gaat het in de Marokkaanse media wel vaker over Wilders, zij het niet uitgebreid; ook zijn uitspraken van een week eerder, waarin hij voor Den Haag minder lasten ‘en als het kan ook wat minder Marokkanen’ wenste, haalden hier een aantal websites en kranten. En het (inmiddels niet meer bestaande) blad HesPress Magazine nam Wilders midden 2013 op in hun lijst van “de vijftig vijanden van Marokko”.

Maar op TV zul je de uitspraken van Wilders niet snel zien, in elk geval niet uitgebreid. Van de officiële media lijkt HesPress dus wel de enige die stelling neemt tegen de uitlatingen van Wilders.

En, uiteraard, de lezers van de sites onthouden zich ook niet van commentaar. De laatste reactie op deze pagina is een oproep aan de Marokkaanse regering om de Nederlandse ambassadeur te ontbieden vanwege de uitspraken van Wilders. Dat gebeurde niet, bevestigt een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken: er is geen contact geweest over Wilders, hij is geen onderwerp van gesprek en nee, zijn uitspraken hebben geen gevolgen voor de ‘uitstekende’ betrekkingen tussen beide landen.

geen reactie

Het bleef stil, van Marokkaanse overheidswege. Ergens is dat vreemd: Marokko heeft immers een heel ministerie dat opkomt voor de belangen van Marokkanen die in het buitenland wonen. Maar de Marokkaanse overheid zwijgt; geen verklaring op de site, en ook geen reactie nadat schrijver dezes er herhaaldelijk naar vroeg.

Maar goed, niet iedereen laat de woorden van zich afglijden. Voorzitter Ahmed El Haij van de Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten in Rabat reageert desgevraagd: ‘Ik heb natuurlijk van Wilders gehoord. Hij zet aan tot haat, agressie, geweld. Iemand die vanuit een superioriteitsgevoel op anderen neerkijkt vanwege huidskleur of afkomst of wat dan ook, is gevaarlijk. Dat moet je altijd veroordelen.’

Update 25 maart: Inmiddels is er contact geweest tussen beide landen, in de wandelgangen van de nucleaire top in Den Haag. De Marokkaanse overheid waardeert het dat de Nederlandse regering afstand neemt van de uitspraken van Wilders, en dat laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken ook weten: 'de banden met Marokko zijn uitstekend.'

Nog een update, later die dag: de Marokkaanse minister die over landgenoten in het buitenland gaat, veroordeelt de uitlatingen van Wilders nu wel, en scherp ook.