Nederlanders? Homoseksualisten!

, Hellen Kooijman

Homofobe uitspraken doen lijkt een trend in Bulgarije. Toch ontstond er wel ophef toen een hoge rechter weigerde naar een bijeenkomst met een Nederlander te gaan omdat ons land uit 'homoseksualisten' zou bestaan.

Nederland van buiten

Dit is een artikel in de serie Nederland van Buiten, waarin we kijken hoe er in buitenlandse media over Nederland wordt bericht.

Een heel hoge piet, lid van de Bulgaarse Hoge Juridische Raad tot hij enkele maanden geleden met pensioen ging, zorgde deze week voor ophef in de Bulgaarse media. Plamen Stoilov (65) zou op 10 december 2013 een brief hebben gestuurd aan een lid van diezelfde raad, Galina Karagjozova, waarin hij een uitnodiging afsloeg om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst over de caseload in het Bulgaarse justitieel systeem. De reden? Er zou ook een expert uit Nederland deelnemen.

En Nederland is een land, aldus Stoilov, 'waarin homoseksualisten de samenleving domineren, waar drugsmisbruik zo goed als gelegaliseerd is en waar een partij van pedofielen bestaat, die streeft naar deelname aan het parlement. Ik denk, dat de vertegenwoordigers van zo’n land niet onze mentoren kunnen zijn als het gaat om de problemen in het justitieel systeem. Ons Slavisch volk verdient zo’n lot niet’, zo schreef hij in een brief waarvan de authenticiteit bevestigd werd door de ontvanger, zo schreven diverse kranten waaronder kwaliteitskrant Kapital.

De brief werd ontdekt door een lezer van het blad over de rechterlijke macht Praven svjat (De rechterlijke wereld) die vervolgens het bericht online zette.

geen thema

Blijkbaar vond de Raad de aantijgingen van Stoilov geen punt. De brief stond al drie maanden op de site van de Raad voordat de Bulgaarse media er lucht van kreeg. Ook ontvangster Karagjozova vond de schandalige uitlatingen van Stoilov ‘geen thema’, aldus Praven Svjat. Er kwam een vervanger van Stoilov naar de bijeenkomst en dat was dat.

Schandalig, zo oordeelden de meeste kranten en sites. Want het gaat hier niet om zomaar iemand. De Hoge Juridische Raad, die bestaat uit 25 leden, benoemt en ontslaat rechters waaronder de hoogste openbare aanklager van Bulgarije. De wekelijkse vergadering ervan staat onder leiding van de minister van Justitie. De homofobe Stoilov wordt, volgens Praven Svjat, door collega’s gezien als een van de beste onderzoekers, en was niet alleen lid van die Raad, maar ook voorzitter van de Kamer van Onderzoeksrechters, een vereniging die zegt de moraal en mensenrechten hoog in het vaandel te dragen.

stempel

Opmerkelijk is dat Stoilov in de brief schrijft dat zijn uitlatingen ‘persoonlijk zijn’. Tegelijkertijd gebruikt hij wel papier van bovengenoemde Kamer. Er staat tevens een stempel van de Kamer op.

Pas dinsdagavond kwam er – via een klein berichtje op de eigen site - een reactie van de Raad. Het team dat verantwoordelijk was voor de bijeenkomst in december geeft daar aan ‘de mening van de heer Stoilov niet te delen. Het is zeer tevreden over het werk van Nederlandse experts.' 

Volgens Praven Svjat was die mededeling er echter nooit gekomen als er niet vanuit Nederland vragen waren gesteld aan het team. Dat heeft de redactie via ‘inofficiële’ wegen gehoord.

Praven svjat vroeg de bekende Bulgaarse advocaat Jonko Grozev om zijn reactie. Die deelde mee dat ‘het standpunt van de heer Stoilov getuigt van een diep provincialisme. ‘Als Bulgarije over twintig jaar zo’n goede verdediging van slachtoffers van misdrijven heeft, als dat er nu in Nederland plaatsvindt, hebben we een bijzonder goed resultaat geboekt. Maar het feit dat we daar niet in slagen, is juist omdat mensen met dit niveau van beschaving sleutelposten in Bulgarije innemen’, aldus Grozev.

De voorzitter van het Bulgaarse Helsinki Comité, Krassimir Kanev, zegt desgevraagd op dezelfde site: ‘Dit soort uitspraken kun je in elke kroeg in Bulgarije horen, maar om dit te horen uit de mond van een ex-lid van de Hoge Juridische Raad is ontoelaatbaar. Dit zou moeten leiden tot sancties. In ieder geval tot publieke distantiering van de woorden van Stoilov.'

lauwe reacties

De vraag is of die komen. Homofobe uitspraken doen lijkt een trend te worden in Bulgarije. Recentelijk stelden twee parlementsleden van de rechtsextremistische partij Ataka voor om een wet te maken die het mogelijk maakt om Europese ‘gays’ op te pakken die Bulgarije bezoeken. De reacties hierop waren zeer lauw. Het gaat niet zo best met de mensenrechten hier, concludeerde kwaliteitskrant Kapital al eerder.

Onderaan een artikel over de ‘brief van Stoilov’ merkt kwaliteitskrant Kapital op dat ‘homoseksualist’ een grammaticaal verkeerde uitdrukking is. ‘Aangezien er ook geen woord als ‘heteroseksualist’ bestaat, bestaat er ook geen ‘homoseksualist’, schrijft de krant.

Ook op diverse blogs wordt de grammaticale eloquentie van de heer Stoilov geroemd. De eigenaar van deze blog streepte zelfs de fouten aan met een rode viltstift.

Plamen Stoilov stond voor de val van het communisme aan het hoofd van de zogenaamde Vierde afdeling van de Bulgaarse Staatsveiligheidsdienst, die zich bezighield met de strijd tegen drugs. Op 9 januari 2014 ging hij met pensioen. Hij kreeg een hoge onderscheiding voor zijn ‘bewezen professionaliteit, die van hoge kwaliteit zou zijn.’