Shocking: Nederlandse premier fietst!

, ellen van dalen

Media in Israel, Iran en recent in Kenia besteedden er aandacht aan: premier Rutte fietst naar zijn werk!

nederland van buiten

Dit is een artikel in de serie Nederland van Buiten waarin we kijken hoe er in buitenlandse media over Nederland wordt bericht.

In grote kapitalen stond het op 12 maart in de Kenya Today, een onafhankelijk mediaplatform op internet:

'SHOCKING: ... De Nederlandse premier gebruikt een FIETS om naar zijn werk in Den Haag te gaan'. 

De journalist van Kenya Today begrijpt er niets van: Nederland is de zestiende economie van de wereld, in alle opzichten is het land welvarend, en toch rijdt de premier 'NOOIT' in een konvooi naar zijn werk.

De krant laat een filmpje zien waar Rutte aankomt bij het Catshuis in Den Haag en aan het einde van de avond weer vertrekt. Dat lukt niet omdat er iets tussen de spaken zit. Rutte zie je rommelen en zoeken, omstanders schieten hem te hulp met zijn 'black mamba bicylce'. De journalist noemt het woord 'knullige vertoning' niet, maar je kan het wel tussen de regels lezen.

Dat Kenia niet de enige is die zich hierover verbaasd laat de journalist zien aan de hand van twee filmpjes: een komt uit Israel, de ander uit Iran.

Wat ze alledrie even bizar lijken te vinden is dat onze premier zelfs bij officiele bezoeken met buitenlandse gasten nog op een tweewieler stapt. Ter illustratie tonen zij een filmpje van een bezoek van een altijd lachende Rutte aan Israël. De verslaggever is verbaasd. Rutte toert glimlachend rond op de fiets: maar ondertussen is er een hevige crisis gaande tussen Nederland en Israel: hoe kan dat?

Niet alleen Kenia, ook Iran begrijpt niet goed waarom een premier fietst. Het hoofd van de Iraanse politie was in 2012 op bezoek bij Rutte en zag hem toen op de fiets aan komen rijden, terwijl hij en de overige delegatieleden op hem zaten te wachten. Hoewel hij niet de naam van Rutte noemt, vertelt hij later voor de lokale televisie in Teheran wat hij had gezien en hoe de Iraanse delegatie was ontvangen.

Correspondent Carolien Omidi bekeek voor ons het filmpje.
Volgens haar zegt de politiechef het volgende:

'Voor ons betekent prestige dat iemand met een hoge positie ook een bepaalde levensstijl heeft. Als zo'n hooggeplaatst persoon de bus of de metro neemt, vinden we dat onwaardig en ongepast.'

'Mensen die regelmatig naar het buitenland reizen, vertellen dat ze bijvoorbeeld zagen dat een minister op de fiets naar het ministerie ging. Deze mensen schaamden zich toen ze dat zagen. Maar dat een minister op de fiets naar zijn werk gaat, wordt daar juist als een deugd gezien. Het is niet zo dat de mensen daar zeggen: hij doet het alleen maar om op te vallen, hij speelt theater en morgen doet hij weer wat anders.'

Hoewel hij dus spreekt over minister lijkt het erop dat de politiechef het echt over zijn ervaringen uit Nederland heeft.

Volgens de Keniase journalist zouden de Keniase autoriteiten, die zich allemaal wel per konvooi van A naar B laten verplaatsen nog een voorbeeld kunnen nemen aan Rutte. 'Het zou hen sieren, zeker nu er in het parlement over nieuwe bezuinigingen worden gesproken', schrijft de journalist.

In Nederland werd in maart 2012 volop aandacht besteed aan het feit dat Rutte op de fiets naar het Catshuis kwam om daar onderhandelingen te voeren over monsterbezuinigingen (zie foto hierboven). Parlementaire journalisten vroegen zich toen hardop af of en welke strategie er achter zat. Hij wist immers heel goed dat zijn mede onderhandelingspartners zich wel gewoon per glimmende BMW naar het Catshuis lieten rijden.

Overigens is Rutte niet de enige hoogwaardigheidsbekleder die de tweewieler pakt. Tijdens een officieel bezoek aan Turkije sprongen ook koning Willem Alexander en koninging Maxima (toen nog prins en prines) op de ros.

reacties

Het artikel in The Kenya-today is bijna 8500 keer op facebook gezet, en 214 keer getwitterd.