iedereen een inkomen

Werk verdwijnt in hoog tempo naar opkomende markten, het gemiddeld inkomen van de grote meerderheid in het westen blijft dalen en de sociale zekerheid neemt af. De oplossing? Een basisinkomen voor iedereen, betoogt Guy Standing in The European.

De echte bedreiging voor de westerse arbeidsmarkt komt niet van automatisering en robotisering, maar van de mondiale verschuiving van arbeidsplaatsen naar opkomende economieën. Dat betoogt Guy Standing, co-president van het Basic Income Earth Network.

Hij voorziet langdurige problemen op de arbeidsmarkt en in het verlengde daarvan politieke en sociale onrust. De oplossing zoekt hij in een basisinkomen voor iedereen. Niet alleen geeft dat mensen meer vrijheid over hun tijd en levensinvulling, het is in zijn ogen ook een betere manier om de economie aan te zwengelen dan het steunen van blunderende banken en het subsidiëren van grote bedrijven.

'Aristotle argued that to be civilized, we need aergia, laziness, so that we can reflect, deliberate, and take part in political life. We also need more time to do the work of caring for others, our community, and our environment. So, less labor, more self-chosen work and more real leisure! Basic income would help achieve that.'

Lees zijn hele betoog in The European.