junkfood tegen obesitas?

Obesitas is gezondheidsbedreiging nummer één in de VS. De remedie? Junkfood, gooit The Atlantic de knuppel in het hoenderhok. De kritiek is niet mals.

Je kunt veel van David Freedman zeggen, maar hij weet met zijn artikelen de gemoederen wel te verhitten. Vorig jaar brak hij nog een lans voor alternatieve geneeswijzen - zolang ze strikt complementair worden toegepast - nu pleit hij in het coververhaal van The Atlantic voor junkfood om de obesitascrisis te lijf te gaan.

De kern van zijn redenatie: obesitas is het grootste gezondheidsprobleem van de VS, en wordt veroorzaakt door een te grote inname van calorieën. Natuurvoeding zit volgens Freedman vaak ook barstensvol calorieën, en is daarom geen goed alternatief - als het al in voldoende hoeveelheid zou kunnen worden geproduceerd. Voedingstechnologie maakt het echter mogelijk om juist de voeding die door veel dikke mensen wordt genuttigd - junkfood - calorie-armer te maken. Gemodificeerd junkfood is daarmee een kansrijke oplossing voor de obesitascrisis.

Een prikkelend, provocerend pleidooi, dat overigens goed wordt onderbouwd. Maar natuurlijk ook schreeuwt om kritische tegenwerpingen, en die kwamen er dan ook. Grenzeloos zet er drie op een rijtje.

1. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat junkfood je aanzet tot meer eten. Zolang je dus fastfood eet, blijft het probleem bestaan, ook al zitten er minder calorieen in, schrijft Forbes.
2. Freedman doet net alsof obesitas het enige bij-effect is van ons huidige voedingssysteem. Wat te denken van de milieu-impact, het grootschalige gebruik van antibiotica, vervroegde pubertijd en de morele verwerpelijkheid van de bio-industrie? Salon legt uit.
3. Freedman scheert alle vet over een kam. Fransen consumeerden van oudsher grote hoeveelheden dierlijk vet, maar begonnen pas dik te worden toen ze die inruilden voor processed food, aldus Mother Jones.