keerpunt voor de wereldeconomie

Niet alleen China, maar ook de andere BRIC-landen hebben last van een economische groeivertraging. Het begin van een keerpunt in de wereldeconomie, betoogt The Economist.

De stagnerende groei in China levert zoveel commentaren van experts op, dat Project Syndicate er een speciale pagina voor heeft ingericht. China's Great Stagnation wordt daarop onder de loep genomen door onder meer dr. Doom Nouriel Roubini, Barry Eichengreen, Stephen Roach en een flink aantal Chinese specialisten. En als je dan toch bezig bent, pak dan gelijk even de recente column van Paul Krugman in de New York Times mee. Het opraken van goedkope arbeidskrachten in combinatie met haperende consumptie duidt op flinke problemen aan de horizon, is zijn argument.

The Economist plaatst ontwikkelingen in een breder BRIC-perspectief, want ook in Brazilië, Rusland en India valt de groei de laatste tijd tegen. Dat zal onvermijdelijk de verhoudingen tussen het westen en de opkomende landen veranderen:

'The Great Deceleration means that booming emerging economies will no longer make up for weakness in rich countries. Without a stronger recovery in America or Japan, or a revival in the euro area, the world economy is unlikely to grow much faster than today’s lacklustre pace of 3%. Things will feel rather sluggish.'

Let ook op de prachtige definitie van het huidige Rusland: 'Vladimir Putin’s Russia is a dozy resource-based kleptocracy whose customers are shifting to shale gas.'