linkse britten worden rechts

In Foreign Affairs een analyse van de kwestie Duffy ('that bigoted woman') en hoe die de Britse Labour Party naar rechts duwde.

In de jaren negentig liepen de Amerikaanse en Britse 'linkse' partijen - de Democraten en Labour - redelijk met elkaar in de pas, verbonden in het besef dat electoraal succes afhangt van het innemen van een middenpositie. Tegenwoordig springen de verschillen meer in het oog: waar Obama inzet op open grenzen en etnische diversiteit, is Labour druk bezig harde grenzen te stellen aan migratie in al zijn verschijningsvormen.

Links in Groot-Brittannië is bezig rechts te worden, schrijft David Runciman in Foreign Affairs. Het kantelpunt was de affaire Duffy: oud-premier Brown noemde voor het oor van de natie - hij zat inmiddels in zijn auto, maar was vergeten dat hij nog gezenderd was - een kritische vragenstelster een 'bigoted woman'. Omdat ze een onderwerp aansneed dat hij liever vermeed, namelijk de toenemende immigratie van Oost-Europeanen.

In reactie op de kwestie ontstond Blue Labour, een beweging die de nadruk legde op lokale verbanden, en mensen weer wilde benaderen als burgers in plaats van consumenten. Het hele artikel vind je op de site van Foreign Affairs.