indiase economenstrijd

De twee bekendste economen van India, Amartya Sen en Jagdish Bhagwati, vliegen elkaar in de haren in de kolommen van The Economist. Heeft dat iets te maken met de Indiase verkiezingen van volgend jaar?

Nobelprijswinnaar Sen en 'vrijemarktkampioen' Bhagwati stonden nog niet eerder echt oog in oog met elkaar, maar een recensie van het meest recente boek van Sen in The Economist bracht daar verandering in. Via de ingezonden-brievenrubriek van het internationale zakenblad discussieren de twee over de de voor- en nadelen van ongebreidelde marktwerking en de herverdeling door de overheid. Opvallend is vooral dat Amartya Sen de handschoen oppakt, want tot dusver negeerde hij de invitaties van Bhagwati altijd.

Het lijkt hem met name te steken dat Bhagwati hem wegzet als iemand die alleen maar de beschikbare middelen wil herverdelen, zonder oog te hebben voor de noodzaak van groei om die middelen te genereren. In zijn reactie voert Sen aan dat hij al vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw - ja, de heren zijn niet meer de jongste - het belang van groei onderkent.

De Indiase pers pikt het meningsverschil gretig op als opstapje naar de Indiase verkiezingen van volgend jaar, waarbij de twee economen verschillende partijen steunen.

Foreign Policy zet de verschillende aspecten van de economenstrijd mooi op een rijtje.