populair door slecht interview

De boeken van godsdienstwetenschapper Reza Aslan voeren sinds een aantal dagen de toplijsten van Amazon aan. De reden? Een tenenkrommend slecht interview bij Fox News.

De cover van Aslans boek over Jezus

Om precies te zijn: het was niet Aslan die de mist in ging, maar interviewster Lauren Green. Die bleek niet in staat om Aslan op enige manier serieus te nemen, simpelweg omdat hij moslim was. Of beter: omdat hij een moslim is die een boek over Jezus heeft geschreven. Dat hij een gepromoveerd godsdienstwetenschapper is, dat was voor de Fox-presentatrice volkomen irrelevant. Haar confrontatie met Aslan staat inmiddels bekend als het meeste beschamende interview op Fox ooit.

Reza Aslan ging echter niet in op de provocaties en benadrukte keer op keer dat hij zijn boek als wetenschapper had geschreven, niet als moslim. Dat, en de navolgende hype op internet, heeft blijkbaar indruk gemaakt: zijn boeken voeren al een aantal dagen de toplijsten van Amazon aan, namelijk in de categorieën 'History of Christianity’, ‘Teen Islam Books’ en ‘Islam History'. 

Dat Fox geen zinnige argumenten tegen het werk van Aslan wist te verzinnen, wil overigens nog niet zeggen dat die argumenten er ook niet zijn. The Chronicle of Higher Education zette er een aantal op een rijtje. En kijk ook even naar het debat tussen Aslan en overtuigd atheïst Sam Harris: