winst merkel: 'pyrrhusoverwinning'

George Soros pleitte eerder dit jaar in Tegenlicht voor een Dexit: een exit van Duitsland uit de euro. Hoe kijkt hij naar de overwinning van Merkel? Hij zou graag zien dat de kanselier haar beleid 180 graden draait om de eurozone te redden.

Een pyrrhusoverwinning, noemt superinvesteerder en filantroop George Soros de verkiezingszege van Merkel. In zijn laatste column voor Project Syndicate rept hij weliswaar met geen woord meer over de Dexit, maar verder blijft hij onverminderd kritisch.

Hij wijst erop dat de strenge eisen aan Griekenland een precedent hebben: Frankrijk eiste na de Eerste Wereldoorlog ‘reparatiebetalingen’ van Duitsland, ‘wat duidelijk de weg plaveide voor de opkomst van Hitler’. Ook Merkels veto ten aanzien van eurobonds kan Soros’ goedkeuring niet wegdragen. Want zonder die bonds blijven lidstaten 'ontwikkelingslanden die geld geleend hebben in een buitenlandse munteenheid'. Dat markten noch overheden dat voorzien hebben, bewijst 'hun feilbaarheid'.

Stevige woorden dus van Soros, die deels zijn eerdere argumenten herhaalt. Zijn tip voor Merkel: stel een onafhankelijke commissie in die de mogelijke alternatieven [voor het huidige Europese beleid van Duitsland, red.] evalueert, zonder zich iets gelegen te laten liggen aan welk taboe dan ook:

" ...it was a Pyrrhic victory. The eurozone status quo is neither tolerable nor stable. Mainstream economists would call it an inferior equilibrium; I call it a nightmare – one that is inflicting tremendous pain and suffering that could be easily avoided if the misconceptions and taboos that sustain it were dispelled. The problem is that the debtor countries feel all the pain, while the creditors impose the misconceptions and taboos."

Bekijk hieronder de Tegenlicht-aflevering met George Soros, en alles over de Duitslandmaand die de VPRO organiseerde rond de Duitse verkiezingen.