Wat zijn de consequenties van militair ingrijpen in Syrië? En hoe snel kan er worden ingegrepen? Villa VPRO zocht het uit. Verdere achtergronden vind je op Incontxt, het onderzoeksjournalistieke platform van de publieke omroep.

debat over syrië

In den Haag vond donderdag een spoeddebat plaats over Syrië. De SP en PVV willen een militaire actie tegen het regime van Assad niet steunen, maar hoe zit dat met de andere politieke partijen in den Haag?

villa vpro buitenlandpanel - 28 augustus

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk bereiden zich voor op een militaire actie in Syrië. Het wordt wellicht een korte aanval met kruisraketten. De actie moet in de eerste plaats begrepen worden als een signaal dat het gebruik van chemische wapens niet ongestraft kan blijven. Amerika-correspondent David Hammelburg en defensie-historicus Christ Klep houden de mogelijke gevolgen van zo'n actie tegen het licht.

overeenstemming legerleiders

Volgens persbureau AFP zijn de legerleiders van onderandere VS, Groot Brittannië en Frankrijk een strategie overeen gekomen om Syrië aan te vallen. Hoe snel is zo'n aanval mogelijk? Defensie-expert Peter Wijninga vertelt.

meer weten?

Bekijk het dossier over de Syrische burgeroorlog op Incontxt, het nieuwe onderzoeksjournalistieke platform van de publieke omroep.