Spaanse techies wonen in de Verenigde Staten van Europa en zoeken hun heil in Berlijn. Als je kansen wilt grijpen blijf je toch niet in de provincie wonen?

Als je in Europa een internetbedrijfje op wilt zetten moet je naar Berlijn, volgens de Spanjaarden David en Louis. De techies hebben een soort ebay voor vertalers opgezet, tran.sl, en zijn vast van plan het te gaan maken in Berlijn. Ook al moeten ze momenteel overleven op pasta en staat er in het appartement van Louis alleen een bed en een tafel.

In hun thuisland Spanje zien ze geen mogelijkheden. Berlijn biedt het juiste klimaat met andere techies en investeerders die geld in kansrijke ideeën willen stoppen. Het zijn niet alleen de crisis die Spanje zo hard treft en de magneetwerking van Berlijn die ervoor hebben gezorgd dat ze hier wonen en werken. De dertigers hebben ook een ongecompliceerd beeld van Europa, dat volgens hen gewoon een Verenigde Staten van Europa wordt.

Een continent waar werknemers gewoon verhuizen naar de plek waar arbeid wordt aangeboden, net als in de Verenigde Staten. En waar ondernemers zoals zij gewoon het beste investeringsklimaat opzoeken. Spanje is maar een provincie. Met veel problemen bovendien, die om flinke hervormingen vragen. En als je kansen wilt grijpen blijf je toch niet in de provincie wonen?

Hun ideeën sluiten aan bij die van Spiegel-journalist Eric T. Hansen, die in zijn boek Die Ängstliche Supermacht voorspelt dat Duitsland leider wordt van supermacht Europa, de enige die kan wedijveren met Amerika. Dat ligt alleen nog een beetje gevoelig bij de Duitsers en in de rest van Europa vanwege het recente verleden. Maar dat is een kwestie van tijd en van wennen.

Meer weten over David en Louis? Luister dan naar Bureau Buitenland, zondag 15 september, Radio 1, 19.00 uur. Daarin ook het item 'De Roemenen komen':

promo bureau buitenland

vpro duitslandmaand