De Avonden en Villa VPRO zenden donderdag live uit vanuit Berlijn. Een middag en avond vol kunst, cultuur, economie en wetenschap.

villa vpro

Wordt de christendemocratische ‘Mutti’ van Duitsland, Angela Merkel, voor de derde keer bondskanselier? Of komt sociaaldemocraat Peer Steinbrück nog zéér verassend uit de hoek? En welke coalitie regeert straks de beste leerling van Europa? De belangrijkste verkiezingsthema’s zijn de economie, immigratie en Europa. Een uur lang bekijkt Villa VPRO wat er op het spel staat.

Ger Jochems en Tessel Blok blikken vooruit naar de verkiezingen met vier Nederlandse Berlijners uit de economie, journalistiek, wetenschap en architectuur. Ze gaan in gesprek met ondernemer Michiel Dingjan, architect Lucas Verweij, journaliste Sophie Derkzen en sociaal wetenschapper Bram Lancee.

Villa VPRO, donderdag 19 september, Radio 1, 15.30 uur

de avonden

Ook De Avonden komt op 19 september live vanuit Berlijn en onderzoekt waarom de stad zo’n vruchtbare grond is voor de Kunsten. Talloze Nederlandse kunstenaars hebben zich inmiddels in de Duitse hoofdstad gevestigd. Wat zijn daarvan de oorzaken? En de gevolgen? En is Berlijn eigenlijk wel zo ideaal? Of is het een mythe die zichzelf in standhoudt?

Avondenpresentator Jeroen van Kan voert gesprekken met geëmigreerde Nederlanders als journaliste Marjolijn Uitzinger, schrijfster Maria Barnas, en het kunstenaarsechtpaar Marc Bijl en Iris van Dongen (die laatste onder voorbehoud). Maarten Westerveen doet verslag vanuit de ateliers, de theaters en de vele creatieve broedplaatsen die de stad rijk is. Ook praten Westerveen en van Kan over Berlijnse muziek met onder meer de muzikant en organisator van muziekevenementen Koen Nutters, en over het economisch klimaat voor culturele ondernemers met Remco Schuurbiers, directeur van CTM (Berlin Club TransMediale). Livemuziek is er van de Nederlandse Berliner Michiel Flamman, beter bekend als Solo.

De Avonden, 19 september, Radio 6, 21.00 -23.00 uur

liebe deutschland