Hulporganisaties ondervinden steeds vaker problemen met het overmaken van geld naar het buitenland door antiterrorismemaatregelen.

banken hinderen hulp naar gevaarlijke crisisgebieden

Hulporganisaties kunnen humanitaire hulp daardoor niet altijd op de goede plek krijgen. Vooral Syrië wordt getroffen, zegt directeur Lia van Broekhoven van Human Security Collective zondagavond in het VPRO-programma Bureau Buitenland. De organisatie is dit jaar speciaal opgericht om het probleem op de agenda te zetten. Ook Nederlandse banken als ING en de Rabobank weigeren soms geld over te maken naar landen als Syrië, zegt Van Broekhoven.

Oxfam Novib is een van de hulproganisaties in Nederland die hinder ondervindt op dit vlak. Directeur Campagnes, Ton van der Lee: ,,We hebben moeite om geld over te maken naar lokale hulproganisaties die proberen noodhulp te geven. Banken weigeren dat over te boeken omdat ze het risico niet willen nemen dat ze een boete riskeren van autoriteiten die proberen terrorisme te bestrijden.''

Geld storten naar Syrië doet de ngo nu via allerlei omwegen, maar ''dat kost extra tijd en inspanning, dat anders direct naar hulpverlening had kunnen gaan'', aldus van der Lee.

De hulporganisaties bespreken het probleem aan het eind van de maand met de Nederlandse Vereniging van Banken, de Nederlandsche Bank en de ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

In Bureau Buitenland verder aandacht voor Bulgarije. Inmiddels zitten daar vlakbij de Turkse grens zo'n achtduizend Syriers in erbarmelijke omstrandigheden. Gezinnen zitten vast in kampen, waar ze leven in tenten en waar geen warm water is, weinig eten. Ze kunnen geen kant op. De vluchtelingenorganisatie UNHCR luidt de noodklok. Een reportage van correspsondent Mitra Nazar.

Ook een gesprek met Talal Derki, de maker van de openingsfilm van het IDFA, Return to Homs. De film schetst een intiem portret van een groep jonge revolutionaire vrienden in de Syrische stad Homs, die dromen van een land bevrijd van haar dictatoriale regime.

Ze strijden voor rechtvaardigheid via vreedzaam protest en dromen ervan dat hun land wordt bevrijd van president Bashar al-Assad. Terwijl het leger de stad in een spookstad verandert, veranderen de jongens in gewapende rebellen.