Van discobussen in de binnenstad van Nairobi naar de gevaarlijke routes die buschauffeur Arif moet afleggen in Pakistan. Metropolis neemt je mee tijdens bijzondere busritten in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen.

Correspondente Carren in Kenia laat zien dat de eeuwige verkeersopstoppingen in Nairobi niet langer vervelend zijn als je in een Manyanga bus rijdt. Conducteur Saidi neemt ons mee op een melodieus ritje in een van de trendy discobussen. Volgens Saidi is het belangrijk om swag te hebben als Manyanga conducteur. 'Als ik naar mijn werk ga moet ik me goed aankleden', aldus Saidi. 'Ik zorg dat de kleuren van mijn outfit matchen. Mijn shirt, schoenen en petje moeten bij elkaar passen.' aldus Saidi.

In Pakistan vreest buschauffeur Arif iedere dag voor zijn leven en dat van zijn passagiers. Hij rijdt van Peshawar naar Landi Kotal langs de Afghaanse grens over slecht onderhouden bergwegen en door de Taliban beheerst gebied. Wanneer het moeilijkste gedeelte voorbij is, steekt hij een jointje op. 'Aan het eind van iedere rit vul ik een sigaret met wiet en rook hem ter ontspanning', zegt Arif. 'De passagiers vinden het niet erg, we kennen elkaar en ik zorg goed voor hen.'

Het mag dan een ruig ritje zijn, maar Arif hééft tenminste een bus. Dat is meer dan chauffeur Moussa uit het Burkinese stadje Tougan kan zeggen. De aftandse bussen waar ze daar op rijden gaan vaak niet langer dan een jaartje mee. Daarom zet hij tegenwoordig een vrachtwagen in voor personenvervoer. Als voertuig nét wat robuuster, maar wel een stuk minder comfortabel voor de reizigers: 'We vrezen altijd dat de vrachtwagen zal omkieperen, komen altijd te laat aan en soms moeten we onderweg overnachten, midden in de bush. Maar het is de enige manier om van A naar B te komen', aldus een passagier aan boord van de vrachtwagen.

Donderdag 21 november om 21.00 uur op Nederland 3 in Metropolis.