In verschillende landen in Oost-Europa wordt al weken gedemonstreerd tegen machtsmisbruik, corruptie of populisme. Staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutiegolf? Een vierluik over democratisering in Oost-Europa in het radioprogramma Bureau Buitenland. Komende zondag deel 2: Roemenië.

'De revolutie begint bij Rosia Montana', klinkt er ieder weekend door de straten van Boekarest, Cluj Napoca, Timisoara en andere grote steden in Roemenie. Plannen voor opening van de grootste goudmijn van Europa hebben gezorgd voor de eerste burgeropstand sinds de val van het communistische regime in Roemenie.

De Roemeense strijd voor democratie speelt zich af in Rosia Montana, een bergdorp in het hart van Transylvanie dat rijk is aan tonnen goud en zilver. Een Canadees-Roemeens bedrijf probeert er al meer dan een decennium voet aan de grond te krijgen. Maar de Roemenen laten blijken dat ze geen vervuilende mijnbouw met gebruik van cyanide, meer willen.

'De doos van Pandora', noemt boer en activist Eugen David uit Rosia Montana het. Want dit gaat om meer dan Rosia Montana alleen. 'Het is tijd die doos nu eens te openen.' Want, meent hij, dan zal eindelijk aan het licht komen hoe doordrenkt van corruptie en ondemocratische taferelen de Roemeense politiek nog steeds is.

Correspondent Mitra Nazar was in Roemenië en reisde af naar het afgelegen Rosia Montana.

Verder in Bureau Buitenland vanzelfsprekend aandacht voor het overlijden van Nelson Mandela.

Bureau Buitenland
Zondag, Radio 1, 19.04 uur