luistertip chris kijne: gesprek vol emotie met tropenarts

De VPRO zond afgelopen jaar weer talloze programma's uit van over de grens. We gingen op reis en op zoek naar het licht in het noorden, sporen van oude helden, veranderingen in het klimaat en probeerden het wereldnieuws te duiden.
Op grenzeloos kiest een bekende VPRO'er voor u zijn of haar meest aangrijpende of onvergetelijke radio en televisiemoment uit onze programmering. Vandaag:presentator Chris Kijne.

tropenarts over tragedie car in bureau buitenland

Nog voor dat er wereldwijd aandacht was voor de tragedie in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) sprak het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland al over de schrijnende situatie daar met tropenarts Erna Rijnierse die toen net terug was uit dat land.

De Verenigde Naties waarschuwden op dat moment, de uitzending was 10 november, voor een menselijke tragedie in de Centraal Afrikaanse Republiek.

De stand van zaken in CAR was toen als volgt: er was een coup gepleegd in mei en de zittende president was afgezet, een rebellengroep had de macht over genomen. De staat functioneerde niet meer, het geweld nam toe. Duizenden inwoners sloegen op de vlucht, een tekort aan voedsel dreigde.

Presentator Chris Kijne van Bureau Buitenland sprak met Erna Rijnierse hierover op zondag 10 november. Kijne over het gesprek met haar:

'Erna Rijnierse hield zich groot in het gesprek. En probeerde, als Arts Zonder Grenzen, diplomatiek te blijven. Maar in haar ogen weerspiegelden zich de verschrikkingen die ze had gezien in de Centraal Afrikaanse Republiek. En in haar stem hoorde je hoe breekbaar ze haar hadden gemaakt.

Rijnierse was de eerste die op de Nederlandse radio vertelde over de massale moordpartijen en duizenden van huis en haar verdrevenen in een land waarvan de meeste luisteraars tot die tijd vermoedelijk maar zelden hadden gehoord.
Een paar weken voor de dreigende genocide daar wereldnieuws zou worden.

Het is zo'n zeldzaam radiomoment waarbij de studio zich vult met tegenstrijdige emoties: medeleven met de slachtoffers en de gast, bewondering voor haar, maar ook woede en cynisme over weer een falende staat in Afrika. Trots vanwege de beslissing om er, terwijl het nog op geen enkele journalistieke radar is verschenen en de omvang van het conflict onduidelijk is, toch aandacht aan te besteden.
En dus uiteindelijk het gevoel dat het misschien wel een heel klein beetje nut heeft, wat je zit te doen. Daar doe ik het voor.''

Erna Rijnierse zat ook de afgelopen weken in de Centraal Afrikaanse Republiek voor AzG.

Chris Kijne is presentator van het radioprogramma Bureau Buitenland (vanaf 1 januari elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 21.00-22.00 uur op Radio 1). Hij werkt ook voor het televisieprogramma Tegenlicht (VPRO). Kijne presenteert ook een keer in de week Met het Oog op Morgen (NOS).
 

advertentie