Kijktip van Stine Jensen: klimaatjagers in alaska

De VPRO zond afgelopen jaar weer talloze programma's uit van over de grens. We gingen op reis en op zoek naar het licht in het noorden, sporen van oude helden, veranderingen in het klimaat en probeerden het wereldnieuws te duiden.
Op grenzeloos kiest een bekende VPRO'er voor u zijn of haar meest aangrijpende of onvergetelijke radio- of televisiemoment uit onze programmering. Vandaag: Stine Jensen

klimaatjagers (1) met Bernice Nooteboom

'Mijn televisie kersttip is: kijk vooral terug naar het eerste deel van Klimaatjagers, gemaakt door Bernice Nooteboom.

Twee momenten in de eerste aflevering: allereerst Alaska. Een wetenschapster laat zien hoe methaangas in een troebel meer is ontstaan door broeikaseffect. Ooit was er bos. Vervolgens maken ze inzichtelijk wat dit eigenlijk betekent - door even een aansteker er bij te houden.

Het andere moment in die aflevering is dat ze uitleggen hoe permafrost aan het smelten is en wat de gewoonten zijn voor de lokale bevolking. Nooteboom daalt een koeling in, diep onder de grond. Daar wordt het vlees bewaard van zeehonden, walvissen waarop wordt gejaagd. Ik had het klimaatprobleem, dat altijd wat abstract voor me bleef, nooit zo inzichtelijk in beeld gebracht gezien met beelden die blijven hangen.
Wel jammer dat Nooteboom er steeds bij lacht, maar dat zullen de zenuwen wel zijn van wat ons te wachten staat...'.

Stine Jensen is schrijfster en filosoof van Deense afkomst. Voor HUMAN maakt ze het filosofieprogramma Dus ik ben en de kindervariant Dus ik ben jr. Voor de VPRO/HUMAN ging ze op reis naar Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken in de vierdelige reisserie Licht op het Noorden. Is het Noorden inderdaad het paradijs van emancipatie, welvaart en natuurschoon? Wat is de keerzijde van het paradijs?

advertentie