wat maakt een held?

Wat is een echte held? Word je als held geboren of gevormd? Zit het in onze genen, of is het toeval? In 10% gaat filmmaker Yoav Shamir op onderzoek uit om te begrijpen wat een mens goed of slecht maakt.

Joodse onderduikers helpen, voor de tank gaan staan op het plein van de Hemelse Vrede, een gijzeling beëindigen met gevaar voor eigen leven. Iedereen denkt graag van zich zelf dat hij of zij onder moeilijke omstandigheden net zulke moedige keuzes zal maken, want wie wil niet graag een held zijn.

Slechts 10% van de mensen echter wordt een held. Maar wie is een echte held? Wat dwingt iemand er toe tegen de stroom in te gaan en te vechten voor de juiste zaak? De Israëlische regisseur Yoav Shamir (Defamation, Checkpoint) gaat op een onderhoudende en inzichtgevende internationale zoektocht naar de betekenis van het begrip van heldendom.

Niets ontsnapt aan zijn nieuwsgierigheid. Een stoet van gewone helden, vrijheidsstrijders, gedragswetenschappers, genetici trekt voor bij. Shamir laat geen middel onbeproefd, en onthult met zijn zoektocht de fundamentele waarheid van de menselijke natuur.

VPRO Import: 10% - What makes a hero?
Donderdag, Ned2, 23.45 uur