Een spannende avond voor wie de laatste ontwikkelingen in Oekraine volgt. Om acht uur verstrijkt in Kiev het ultimatum van de oppositie. En dan? Luister vanaf negen uur naar Bureau Buitenland.

In Oekraine verstrijkt om acht uur vanavond het ultimatum van de oppositie. Wat zal dat betekenen voor het staakt het vuren tussen de betogers en de politie?
Live verslag vanaf Kiev en in de studio duiding door Nienke de Deugd, docent internationale politiek, bij het laatste nieuws.

Verder in Bureau Buitenland (21.00-22.,00 uur Radio 1)....

Geert Mak en Thierry Baudet over Thuis in de Tijd

In Eurobureau vanavond: Waar het Europadebat dreigt te verzanden in een loopgravenoorlog tussen voor- en tegenstanders van de EU en de euro, komen twee intellectuelen met een unieke poging de discussie open te breken: Geert Mak en Thierry Baudet publiceren vandaag ‘Thuis in de tijd’, een essaybundel over het vinden van een thuis in Europa en de Europese Unie. Op het eerste gezicht zijn de twee denkers echte tegenpolen: de ene ‘links’ en de ander ‘rechts’, de een ‘multiculturalist’ en de ander ‘nationalist’, ‘progressief’ en ‘conservatief'.

Uit een gevoel van urgentie, dat het hele project van de EU anders dreigt te knappen, reiken ze elkaar nu de hand. Niet denkend vanuit de verschillen, maar vanuit overeenkomsten proberen Mak en Baudet het gesprek over de toekomst van Europa nieuw leven in te blazen.

Petra Stienen en Sabri Saad over film The Square

De documentaire The Square van de Egyptisch-Amerikaanse regisseur Jehane Noujaime volgt twee en half jaar lang activisten die in 2011 meedoen aan de revolutie op het Tahrirplein in Cairo. Wat hebben vijf activisten over voor hun idealen, hun vrijheid en wat komt ervan terecht? Petra Stienen, oud diplomaat en publiciste en de Egyptisch-Nederlandse acteur Sabri Saad el Hamus keken voor VPRO’s Bureau Buitenland naar deze film.

Bureau Buitenland, elke dinsdag-, woensdag en donderdagavond tussen 21.00-22.00 uur, Radio 1. Presentatie: Chris Kijne.