De Libische leider Muammar Kadhafi was nog veel waanzinniger en wreder dan iedereen dacht, onthult de BBC-documentaire 'Mad Dog'.

----------------------------------------------------
2doc: Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi.
Dinsdag 18 februari, 23.00 uur, Nederland2

----------------------------------------------------

Als hij nog had geleefd, had Muammar Kadhafi moeiteloos de titel Dictator van het jaar binnengesleept. Veel monsterlijker dan deze tiran van Libië, die 42 jaar aan de macht was, kan een mens niet worden. Iedereen wist dat Kadhafi (of Gadaffi, Khadaffi, er zijn minstens tien spellingen mogelijk) wreed was voor zijn eigen bevolking. Omdat hij ook dood en verderf in andere landen zaaide, onder meer door in 1988 een bom te laten plaatsen in een passagiersvliegtuig dat daardoor neerstortte op het Schotse dorpje Lockerbie, zat hij lang in een internationaal isolement.

Toch was hij voordat de Arabische Lente losbarstte weer helemaal terug op het wereldtoneel. In 2004 reikte de toenmalige Britse premier Tony Blair hem vriendschappelijk de hand, en sindsdien verbeterden de relaties met het westen aanzienlijk. Zodat ook de Libische olie-export hervat kon worden. Zaken zijn zaken.
 
Maar de persoon van Kadhafi maakte dit tot wel heel onfrisse zaken, realiseer je je als je kijkt naar de BBC-documentaire Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi. Filmmaker Christopher Olgiati laat in 80 minuten veel mensen aan het woord die licht werpen op de verbijsterende misdaden van de dictator. Hij financierde terrorisme, stookte gewapende conflicten op, trainde warlords. Hij liet zijn – echte of vermeende - vijanden martelen en ombrengen. Hij bewaarde hun lijken. Hij bezocht meisjesscholen om slachtoffers uit te zoeken voor verkrachtingen, soms gevolgd door moord.
 
Hoe kun je zaken doen met iemand die een zesjarig meisje de lippen laat afsnijden zodat ze doodbloedt, alleen omdat ze niet glimlachte toen hij verscheen? Oliemaatschappijen en regeringen hadden er geen moeite mee, maar zullen uiteraard ook ontkennen dat ze hier iets van wisten. En misschien was dat wel waar. De uitgelekte Amerkaanse ambassadecorrespondentie van Wikileaks laat weliswaar zien dat Kadhafi werd gezien als een onvoorspelbare malloot, en zijn familieleden als gewelddadige, corrupte verkwisters, maar van moord en verkrachting werd kennelijk niet gerept.
 
Dat gebeurt dus wel in Mad Dog. Kijk en huiver.