In aanloop naar de verkiezingen van het Europees Parlement organiseren VPRO en NRC samen drie speciale thema-avonden. De eerste gaat over Europa als wereldmacht.

Wat stelt Europa als wereldmacht voor, nu de crisis in Oekraïne in een oorlog dreigt om te slaan? Is soft power nog wel zaligmakend, of is er bij het verschuiven van de mondiale machtsbalans behoefte aan meer Europese eensgezindheid op het gebied van buitenlandbeleid en defensie? Dat is de vraag waarom het eerste Café Europa draait, een thema-avond met publiek die NRC en VPRO samen organiseren op dinsdag 15 april. De presentatie is in handen van Chris Kijne.

De deskundigen:
- Juurd Eijsvoogel, buitenlandredacteur en -commentator bij NRC Handelsblad
- Jonathan Holslag, professor Internationale Politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van ‘De kracht van het paradijs. Hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw’
- Marcel de Haas, militair-politiek analist en Ruslanddeskundige
- Harry van Bommel, Tweede Kamerlid bij de SP en woordvoerder Europese zaken
- Paul Scheffer, publicist en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg

En: live muziek van Zazi. Locatie: NRC Restaurant Café aan het Rokin te Amsterdam.

Het VPRO-programma Bureau Buitenland zendt ‘Café Europa!’ live uit op Radio 1, tussen 21 en 22 uur.

Na afloop is er Q&A met het publiek en de gasten.

Bijwonen? De toegang is gratis, maar het aantal plekken is beperkt. Bestel je kaarten daarom hier.

De tweede en derde aflevering volgen op 6 en 13 mei. Ze gaan over:

Europa als waardegemeenschap
In het conflict om de Krim wijst Obama op het belang van ‘Europese waarden’. Democratie is nog steeds het belangrijkste Europese exportproduct, maar welke verplichtingen leggen ze op en hoe gaan we er zelf mee om?

-Europa als economische gemeenschap
De interne markt heeft welvaart gebracht, maar is de EU niet teveel van het bedrijfsleven geworden en te weinig van burgers? Kan het nog anders of zijn we met de euro in een fuik gezwommen?