Kom naar VPRO neemt je mee op 24 mei

Op zaterdag 24 mei organiseert de VPRO in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam de jaarlijkse VPRO Buitenlanddag, dit keer onder de noemer 'VPRO neemt je mee'. Met: Bram Vermeulen over zijn nieuwe serie over Zuid-Afrika; de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs; Jan Leyers en Johannes Bucher over hun serie Arm & Rijk. Bestel nu kaarten!

VPRO neemt je mee

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De VPRO heeft een lange traditie in het maken van journalistieke reisprogramma’s. Van het legendarische Diogenes tot aan de avonturen van Jelle Brandt Corstius in Rusland en India. De afgelopen jaren reisde Adriaan van Dis door Afrika en Indonesië, trok Stine Jensen door Scandinavië, verkende Bram Vermeulen de grenzen van Turkije, ging Bernice Notenboom naar de meest extreme plekken ter wereld op zoek naar aanwijzingen voor veranderingen in het klimaat en schuimde Redmond O’Hanlon opnieuw de wereld af in het kielzog van zijn negentiende eeuwse helden. Ook komend seizoen kijkt de VPRO over de grenzen, voortdurend op zoek naar nieuwe invalshoeken, inzichten en vergezichten.

Maak op 24 mei in Pakhuis de Zwijger bij de VPRO Buitenlanddag kennis met het grenzeloze aanbod van VPRO Buitenland!

Programma

N.B. Alle programma-onderdelen zijn in de grote zaal.

15:00 – 15:45 uur
Hoofdredacteur VPRO televisie Karen de Bok praat met correspondent Bram Vermeulen over zijn nieuwe serie Terug naar Afrika die vanaf komend najaar te zien is bij de VPRO. Sinds 2001 is Bram Vermeulen correspondent voor de NOS en NRC Handelsblad. Eerst in Zuid-Afrika en vervolgens een aantal jaren in Turkije. Sinds eind vorig jaar is hij weer terug in Zuid-Afrika. Als 22-jarige student bezocht hij voor het eerst het land en werd op slag verliefd…

Tijdens het gesprek met Bram Vermeulen schuiven programmamakers Doke Romeijn en Stefanie de Brouwer aan. Zij maakten eerder met Bram Vermeulen twee series over Turkije: In Turkije en Langs de grenzen van Turkije. Nu werken ze volop aan de nieuwe serie Terug naar Afrika. Zij vertellen hoe hun series tot stand komen en wat er buiten het zicht van de kijker gebeurt.

15:45 – 16:20 uur

Het zijn gouden tijden voor de buitenlandberichtgeving, schreef New York Times columnist Bill Keller, ook al wordt er veel geklaagd door veteranen in de journalistiek. Dat er minder ruimte is voor buitenland verhalen, dat budgetten krimpen en correspondenten worden ontslagen. En tegelijkertijd is er nog nooit zoveel aanbod geweest voor de nieuwsgierige en handige mediagebruiker, die via internet, app’s en twitter toegang heeft tot de hele wereld en tot verhalen van hoge kwaliteit.

Maar is dat niet een luxe voor de internationale fijnproever? Zijn de mogelijkheden in het Nederlandse taalgebied wel even groot? Ook hier hebben media te maken met enorme veranderingen in gebruik als gevolg van digitalisering. De vraag is dan ook: welke toekomst heeft de buitenlandberichtgeving in Nederland voor een publiek dat goed geïnformeerd wil worden?

Die vraag legt het VPRO radioprogramma Bureau Buitenland, onder leiding van Rik Delhaas, voor aan gasten die een lange staat van dienst hebben in de buitenlandberichtgeving en de media. Een debat met o.a. Dieuwke van Ooij, chef buitenland van Nieuwsuur en Björn Soenens, hoofdredacteur van het VRT-journaal en voormalig chef buitenland van de VRT.

16:20 – 16:50 pauze

Op de luisterpalen in de foyer zijn zeven radioreportages van Bureau Buitenland te beluisteren.

16:50 – 17:30 uur

Winnie Sorgdrager reikt de VPRO Bob den Uyl Prijs uit voor het beste literaire reisboek. Voorafgaand zal Wim Brands de aanwezige genomineerden interviewen. De genomineerden zijn:

 • Joris van Casteren – Het been in de IJssel
 • Marcel van Engelen – Het kasteel van Elmina
 • Raoul de Jong – De grootsheid van het al
 • Lieve Joris – Op de vleugels van de draak
 • Rudi Rotthier – De naakte perenboom
 • Laura Starink – Duitse wortels
 • Beeld: Logo Bob den Uyl prijs 2014

17:30 – 18:00 uur

Karen de Bok gaat in gesprek met Jan Leyers en Johannes Bucher over hun serie Arm & Rijk die onlangs te zien was bij de VPRO. Na De Schaduw van het kruis, De weg naar Mekka en De weg naar het Avondland is het de vierde reisserie die ze samen maakten. Ze vertellen over hun manier van samenwerken, de taakverdeling en hun vaak onverwachte ontmoetingen met bijzondere mensen.

18:00 – 18:20 uur

Tot slot wordt de VPRO Bagagedrager uitgereikt: een jaarlijks stipendium voor jonge reisschrijvers. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld voor de bedenker van het origineelste reisplan. Elfie Tromp, winnares van vorig jaar, reikt naast deze prijs tevens een Publieksprijs uit.

De genomineerden zijn:

 • Rasit Elibol
 • Raoul de Jong
 • Alma Mathijsen
 • Kim van der Meulen
 • Jori Stam

VPRO neemt je mee - Aanmelden

Zaterdag 24 mei 2014
15.00-18.00 uur
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam


Kaarten zijn exclusief verkrijgbaar voor VPRO-leden en kosten 15,00 euro (excl. servicekosten). Bestel je kaarten via onderstaand formulier.

advertentie