In de 3Doc Seks voor 5 euro (EO) onderzoekt Yolanthe Sneijder-Cabau kinderprostitutie in Brazilië.

------------------------------------
3doc: Seks voor 5 euro (EO)
donderdag 5 juni, 21.35 - 22.30 uur op Nederland3

------------------------------------

Fortaleza, Brazilië. Rond de bars langs de boulevard hangen minderjarige meisjes rond, op zoek naar mannen om geld te verdienen. Langs verlaten uitvalswegen worden de meisjes opgepikt. De prijs die de mannen betalen: vijf euro. De prijs die de meisjes betalen: een jong verwoest leven. Hoe kunnen meisjes die al op hun twaalfde begonnen in de prostitutie de vicieuze cirkel van armoede, geweld en drugs ontvluchten? Hoe zit de cirkel van vraag en aanbod in elkaar?

Zes jaar geleden richtte presentatrice (en voetbalvrouw) Yolanthe Sneijder-Cabau samen met onder anderen Arjan Erkel de Stichting Free a Girl op. Doel van deze stichting is jonge meisjes uit de prostitutie halen en een betere toekomst bieden. Werk genoeg, ook in Brazilië, waar de bezoekers van het WK voetbal vermoedelijk zullen zorgen voor extra vraag naar seks met minderjarigen.

Sneijder-Cabau vraagt bij daders en slachtoffers hoe deze markt van vraag en aanbod werkt. Haar man Wesley weet wel een oplossing: 'Die lui moeten ze levenslang opsluiten.'

Eric Visser werkt voor een andere stichting die zich inzet voor kinderen in moeilijke omstandigheden en schreef voor ons zijn ervaringen op met 'Paloma', een spichtig meisje dat in de prostitutie belandde in São Paulo: Bloed aan de paal.

Ook relevant: de aflevering van Amor met een snor waarin Stef Biemans onder meer praat met een prostituee die op haar achtste in dat vak begon. Lees er hier meer over en bekijk 'm er eventueel ook.