Berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: is er te veel geld, doorstaan de Japanse kerncentrales de storm, hoe gaat het met Hamas, leggen wiettelers Californië droog?

Alles is zo duur

Investeringen leverden zelden zo weinig op als nu. De rente op staatsobligaties is historisch laag, vastgoed op gewilde plekken is zo duur dat een investeerder met de huur maar net de rente kan betalen, aandelen in bedrijven hebben een lage winstverwachting. Is er te veel geld gecreëerd of zijn er te weinig investeringsmogelijkheden, vraagt Neil Irwin zich af in de New York Times. Naar huizenprijzen in Nederland heeft hij overigens niet gekeken.

Superstorm & kerncentrales

Zo sterk als orkaan Neoguri komen ze maar eens in de tien, vijftien jaar voor, zeggen experts. Het monster heeft de eerste Japanse eilanden bereikt en zal de komende dagen naar verwachting recht over het land razen. Er wordt enorm veel schade verwacht. Lees meer in onderstaand artikel van Chris Mooney. Met speciale aandacht voor de vraag: gaan de kerncentrales dit veilig doorstaan?

Intussen in Israël/Palestina

Hamas schiet weer volop raketten, Israël bombardeert de Gazastrook en bereidt een invasie met grondtroepen voor: de situatie is weer flink aan het escaleren. Voor de NOS vooralsnog geen reden om een liveblog te openen – te druk met voetbal en andere sport wellicht – maar nu.nl heeft dat wel, en Al Jazeera English ook.

Kijkje in een andere wereld

De documentaire Tobacco Girl (2009, 30 minuten) van de Macedonische filmmaakster Biljana Garvanlieva lijkt zich een jaar of honderd geleden af te spelen, als je de incidentele mobiele telefoon even wegdenkt. Haar hoofdpersoon, de veertienjarige Mümine, ziet er niet anders uit dan het gemiddelde Nederlandse schoolmeisje. Maar haar leven is wel heel anders. Haar ouders willen haar uithuwelijken, iets wat zij niet ziet zitten. Een prachtig inkijkje in een andere wereld op maar tweeduizend kilometer van hier, gaat dat zien!