Berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag o.a.: Argentinië verliest epische strijd, kromliggen op de Krim, Vechten voor een graf in Irak, prachtige indianenverhalen

Gevoelig verlies voor Argentinië

De voetballers van Oranje staan vanavond in de halve finale tegenover Argentinië. In de echte wereld heeft Argentinië net een veel belangrijker strijd verloren: een juridisch gevecht met schuldeisers. Het land ging in 2001 min of meer failliet, en de meeste schuldeisers namen toen genoegen met een veel lager bedrag dan ze eigenlijk tegoed hadden. Een minderheid pikte dat echter niet, en die groep heeft nu bij de Amerikaanse rechter zijn gelijk gehaald: zij moeten met voorrang betaald worden, en volledig ook. Econoom Nouriel Roubini vindt het een zeer gevaarlijk vonnis, voor de hele wereld. 

 

Kromliggen op de Krim

Hoe gaat het intussen op de Krim? NOS-correspondente Saskia Dekkers reisde per trein naar de hoofdstad Simferopol, net als ruim vier maanden geleden, toen het schiereiland nog Oekraïens was. Volgens een medepassagier zijn de mensen nu gelukkiger, maar het is de vraag hoe lang dat standhoudt. De watertoevoer stokt en de handel lijkt in te storten. Vooral boeren merken het verschil. Daarover meer in de New York Times. En de Volkskrant windt er al helemaal geen doekjes om: het gaat slecht.

 

Vechten voor een plekje op ’s werelds grootste begraafplaats

Een dode moet je binnen 24 uur begraven, en er vallen momenteel veel doden in Irak. Dat vergroot de druk op de grootste begraafplaats van de wereld, meldt The Wall Street Journal. Er liggen al 5 miljoen graven, en daar past nauwelijks meer iemand bij. Wie wel een plekje gereserveerd heeft, moet niet raar opkijken als daar stiekem een vreemde dode opduikt.

 

Mooie indianenverhalen

In het Pine Ridge Reservaat in South Dakota wonen de Oglala Lakota, onderdeel van het Sioux-volk. Ze hebben vele verhalen te vertellen – niet de vrolijkste helaas - en dat doen ze in de korte documentaire Language of the Unheard (2011) die je in hoge kwaliteit kunt zien op Aeon Film. Doen als je 21 minuten en 4 seconden kunt vrijmaken.

 

Indonesië heeft gekozen

Vandaag (en die dag is al begonnen toen hier gisteren de avond viel) koos Indonesië een nieuwe president. Het ging tussen twee zeer uiteenlopende kandidaten: de autoritaire ex-militair en zakenman Prabowo Subianto en de veel lossere man van het volk Joko Widodo. Exit polls duiden op een overwinning van die laatste, maar de officiële uitslag wordt pas volgende week dinsdag bekendgemaakt. Intussen eisen beide kampen de overwinning op, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.