Berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: klimaatramp dreigt in Miami, executies Oekraïne, revolutionair transportsysteem Helsinki, leugens Netanyahu, verkiezingsuitslagen Indonesië gemanipuleerd.

Ondergelopen straten: Miami wordt bedreigd door een klimaatramp

Niet meer dan dertig centimeter stijging van de zeespiegel zou al rampzalig zijn voor laaggelegen delen in de wereld. Dit scenario lijkt zelfs voor Amsterdam nog ver weg, in Miami ondervinden ze nu al de gevolgen van een kleine toename: met name in het najaar gutst het zeewater uit de straatputten. 'Spoedig, en de stad zal worden verslonden door de golven', schrijft The Guardian. De dreiging is reeël en gevolgen zullen catastrofaal zijn. Maar vreemd genoeg blijft het inwonertal groeien, stijgen de huizenprijzen en worden woningen bijgebouwd. Hebben politici hun kop in het zand?

Executies om pietluttigheden

Geen genade. Dat is het uitgangspunt van het Oekraïens rebellenleger, dat tegenover relatief onschuldige overtredingen de zwaarste straf stelt: executie door een vuurpeleton. Het overkwam Aleksey Borisovich Pichko, een lasser van 30 uit Slavjansk, en een onbekend aantal anderen. Buzzfeed sprak Pichko's moeder en ontdekte documenten van dit oorlogstribunaal, dat kennelijk gebaseerd is op een decreet uit de Tweede Wereldoorlog.

'Tussenstand verkiezingen Indonesië gemanipuleerd'

Wie wint de verkiezingen in Indonesië? De twee kampen, bestaande uit gouverneur van Jakarta Joko Widodo en leger-hardliner Prabowo Subianto, hebben in de aanloop naar de uiteindelijke uitslag beiden de overwinning opgeëist. Maar die score is dubieus, zo schrijft The Jakarta Post: de mediabedrijven die met de tussenstand kwamen hebben nauwe banden met Subianto. Wordt de democratie gegijzeld?

Helsinki wil in tien jaar autobezit overbodig maken

Ze hadden al de smartphone-minibusservice Kutsuplus, maar Helsinki wil meer. Binnen tien jaar wil de Finse hoofdstad over naar transport-on demand. Een revolutionair systeem dat het privé-autobezit in de stad vrijwel overbodig zou maken. Klanten geven via hun smartphone (of wat daar in 2025 nog van over is) een vertrekplaats en -tijd op, een bestemming en enkele voorkeuren. En via een geraffineerd netwerk van (toekomstige versies van) online services als Uber en Halo, onbestuurde taxibusjes, openbare fietsen en veerboten pendel je in een vloeiende beweging van A naar B. En bespaar je geld. Dat zijn de plannen, nu de realiteit.

Netanyahu loog om Gazaconfict te kunnen beginnen

De Israëlische regering wist al vlak na de gijzeling van de drie joodse tieners dat de jongens dood waren. Ze gebruikte de reddingszoektocht als een excuus om activiteiten van Hamas op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen. Bovendien was het bekend dat de gijzelnemers niet handelden namens Hamas in de Gazastrook, of de afdeling in Damascus: op de Westoever is Hamas juist een nogal ongeorganiseerde club. En de regering-Netanyahu heeft op nog meer manieren de publieke opinie misleid met leugens, zo betoogt de Jewish Daily Forward. En ze stelt de vraag: hoe ver gaat het leger?