Omgekeerde wereld: Vragen van een Iraans geestelijke aan het Westen

Wat was jouw blikverruimende reiservaring? VPRO Buitenland ontving op deze oproep talloze mooie foto's en verhalen. Dionne Delnoy uit Deventer ontmoette een geestelijke in Qom, Iran.

Op bezoek in het Islamitisch Vaticaan in Qom

Op bezoek in het Islamitisch Vaticaan in Qom

De Islamitische republiek Iran is ongetwijfeld een religieus bolwerk met op elke straathoek een stoffige oude baardige geestelijke. Met zijn strenge blik handhaaft hij tucht en orde en slingert je na elke drie minuten een wijsheid uit de heilige Koran om de oren. Niet dus.

Er zijn er veel en ze hebben allemaal een baard maar die is allesbehalve stoffig. Met mijn reisgezelschap bezocht ik het Islamitisch Vaticaan in Qom. Daar ontmoetten we bij de afdeling “international affairs” een uitermate vriendelijk ogende geestelijke, die open stond voor al onze vragen. Hij deed me meer denken aan een wijze opa dan aan een orthodoxe kerkfanaat. We werden bijzonder hartelijk ontvangen met lekkere koele flesjes water en bakken vol snoepjes.

Alles mochten we vragen, want een goede Mullah heeft per slot van rekening overal een antwoord op. Wat me het meest trof was de wereldwijsheid van de Mullah. Naast een fantastische hoeveelheid Bijbelkennis, waar wij met ons hele gezelschap niet aan konden tippen, bleek hij uitstekend op de hoogte van de actuele situatie in de wereld, ook Nederland.

Op onze vraag over het twijfelachtige democratische gehalte van Iran, vroeg hij ons of de 200 miljoen dollar steun van de VS aan de Iraanse oppositie soms ons idee was van democratie. En hij vroeg of we deze vraag ook stelden aan koninkrijken in de nabije omgeving, waar het democratisch gehalte door de heersende monarchen werd bepaald en niet door de stembus. Overigens: waarom was ons eigen koningshuis zo’n dikke maatjes met die heersende monarchen? Nee, zo hadden we het nog niet bekeken. Goed idee om onze koning Willem en zijn Maxima hier eens nader op te bevragen.

Wegens succes verlengd!

Wat was jouw blikverruimende reiservaring? Stuur je inzending uiterlijk 31 augustus naar buitenland@vpro.nl. Geselecteerde verhalen maken kans op een buitenlandprijzenpakket en publicatie in de VPRO Gids.

advertentie