Een korte selectie berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: Amerikaanse leger in Somalië, EU transparanter dankzij In 't Veld, Braziliaanse ME leert karate, spanning in Oost-Jeruzalem, Russisch leger op sokken.

Amerikaanse leger al sinds 2007 stiekem in Somalië

De Verenigde Staten hebben toegegeven dat ze troepen in Somalië hebben gestationeerd. In het diepste geheim waren ze er al sinds 2007 (onder George W. Bush) aanwezig. Het gaat om 120 militaire, die de Somali's helpen in de strijd tegen Al Shabaab, dat met een bloedige campagne probeert om het land onder strikte Shariawet te brengen. 'Ze vechten niet mee', verklaarde een anonieme medewerker van het Witte Huis aan Reuters. Wat doen ze dan wel? Officiële reactie: ze zijn er voor de welbekende 'special operations'.

Britse opa leert Braziliaanse politie vechten

Ieder jaar opnieuw is de Braziliaanse politie verantwoordelijk voor tenminste 2000 doden. Volgens de officiële rapporten zijn de slachtoffers 'gedood door verzet bij de arrestatie'. Maar wie gelooft nu officiële rapporten? De reputatie van de politie liep hierdoor zoveel schade op dat ze de hulp heeft gevraagd van Steve Costello, een Britse opa van elf kleinkinderen. Costello leert de Braziliaanse politie karate om van het Pistolen Paultje-imago af te komen. Oók na afloop van het WK.

Het Russische leger, nu nóg schoner

Het Russisch leger wordt steeds gezonder, want sinds kort maakt het gebruik van een recente uitvinding: sokken. Tot op heden droegen de militairen hiervoor voetbandages die nog uit het tsarentijdperk dateren. De wijziging maakt deel uit van Poetin's grootschalige legerhervormingen. Behalve sokken zijn de barakken warmer gemaakt, en douches en wasmachines geïnstalleerd. Direct gevolg is dat ademhalingsaandoeningen en huidziekten onder de Russische manschappen drastisch zijn afgenomen.

 

Spanning Jeruzalem na moord Palestijnse tiener

Het was te verwachten: actie, reactie. Na de vondst van drie vermoorde Israëlische tieners in bij Hebron is nu ook een Palestijnse jongen van 16 gekidnapt en vermoord. Spanningen in de Israëlische hoofdstad nemen toe, terwijl in het oosten van de stad zich de grootste rellen in jaren ontvouwen.

EU transparanter dankzij Sophie in 't Veld

Wordt Brussel transparanter? Het Europees Hof in Luxemburg heeft bepaald dat de Europese Unie meer openheid moet geven over het vertrouwelijke SWIFT-document, over de onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten. D'66-parlementariër Sophie in 't Veld had het verzoek tot openbaarheid ingediend. Het document gaat over de verstrekking van bankgegevens aan de VS, als onderdeel van de war on terror. Er is nog een lange weg te gaan: zo zijn het Transatlantisch Handelsakkoord TTIP en de lobbypraktijken in Brussel volgens critici allesbehalve doorzichtig en democratisch.