Een korte selectie berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: net ontdekte Indianenstam alweer bedreigd, Saville en seksueel misbruik, waarom India feminisme nodig heeft, op de vuist in Engeland en Britse plannen voor Syrisch rebellenleger.

Wat leert Saville ons over seksueel misbruik?

De 84-jarige Britse voormalig presentator en entertainer Rolf Harris is veroordeeld tot 5 jaar en negen maanden celstraf. Een jury had hem maandag schuldig bevonden aan de aanranding van vier meisjes tussen 1968 en 1986. Het was zijn 'duistere kant'. De ontmaskering van 'het beest' Jimmy Saville heeft geleid tot een reeks van onthullingen over met name presentators. The Conversation vraagt zich af wat de opsporingsoperatie Yewtree ons heeft geleerd over seksueel misbruik. Genoeg om slachtoffers enigszins te helpen met de verwerking, maar te weinig om iets te veranderen aan dit verborgen probleem, vreest het magazine.

Net ontdekte Indianenstam nu alweer bedreigd

In 2010 werden er vanuit de lucht opnamen genomen van een nog niet eerder ontdekte groep Indianen in het Braziaanse Amazonegebied. Het was een vreemd beeld: wazige foto's van halfnaakte, beschilderde mannen die hun speren en bogen richtten naar dat rare mechanische ding in de lucht. Dit eerste contact leek helaas een voorbode voor een tweede, en zo verder. Nu, amper vier jaar later, is bekend gemaakt dat de stam alweer wordt bedreigd door illegale houtkap, die steeds dichterbij komt en de mensen bloot dreigt te stellen aan andere gevaren, zoals de mazelen.

Groot-Brittannië wilde Syrisch rebellenleger bewapenen

Het gerenommeerde Britse journalistieke programma BBC Newsnight komt met onthullingen: Groot-Brittannië had in 2012 plannen om een groot Syrisch rebellenleger te trainen en te bewapenen. Het zou gaan om maar liefst 100.000 gematigde rebellen. Lord Richards, destijds bevelhebber van Defensie, wilde met internationale hulp het leger gedurende een jaar opleiden en van wapens voorzien met als eindoel: de val van Damascus en Assad. Maar het plan strandde, want de risico's zouden te groot zijn geweest. En inmiddels lijkt de alom verzwegen consensus te zijn dat het te laat is om dat doel nog te behalen en is Syrië verschoven naar de marge van het journaal.

India heeft feminisme nodig omdat...

'Er zijn 940 vrouwen op elke 1000 mannen; 71% van de vrouwen werkt niet; 35% van hen is analfabeet; jaarlijks worden naar schatting 2 miljoen baby's gedood omdat ze meisje zijn; elk uur worden 2 vrouwen verkracht...'

Er gaat een wereld van gevoelens en drama's schuil achter deze harde statistieken. Naar aanleiding van alle verkrachtingszaken in India leek het nieuwswebsite Buzzfeed zinnig om het publiek eens om een reactie op bovenstaande stelling te vragen. 45 bekende en onbekende Indiërs kwamen met een selfie. Resultaat is een indrukwekkende roep om verandering.

Trend in Engeland: fightclubs

Ooit nam Edward Norton het in Fight Club op tegen zijn fictieve tegenstander Brad Pitt. Dit vechten met de blote vuist wordt nu ook steeds populairder in Groot-Brittannië. Overdag zijn ze pubeigenaar, bouwvakker, of IT-specialist, 's avonds nemen ze het in schuren, achterafzaaltjes en illegale fight clubs tegen elkaar op. Tussen de hooibalen, zonder handschoenen en aangemoedigd door viswijven uit de Britse onderklasse. Vice Magazine ging op onderzoek uit naar deze undergroundsport.