De nieuwgekozen burgemeester van Napels gaat de strijd aan met de maffia om de stad vuilnisvrij te maken.

----------------------------------------
2doc: Zero Waste (Boeddhistische Omroep Stichting)
dinsdag 15 juli, 22.45-23.55 uur op Nederland 2 -
kijk online
----------------------------------------

Al tientallen jaren is rond de Italiaanse stad Napels de afvalverwerking in handen van de maffia. De Camorra verdient miljarden aan het op illegale wijze dumpen van afval uit heel Italië en de rest van Europa. Het afval vormt een grote bedreiging voor de bevolking. Voor Nieuwsuur maakten Rop Zoutberg en Sanne de Boer daar vorig jaar een indrukwekkende reportage over.

De bevolking is het al lang spuugzat, en dat is de verklaring voor de onverwacht grote overwinning van burgemeesterskandidaat Luigi de Magistris in 2011. Hij beloofde de stad van het vervuilingsprobleem te verlossen en kreeg 65 procent van de stemmen. Kort na zijn aanstelling tekende hij het Zero Waste convenant. Dit betekent het terugbrengen van de afvalproductie tot nul, via recycling en het voorkomen dat afval ontstaat. Nogal ambitieus.

Na de verkiezingen slaat de maffia echter onmiddellijk terug. Overal in Napels wordt vuilnis op de straten gedumpt, vuilniswagens worden beschoten. Filmmaker Raffaele Brunetti trekt zich dit probleem aan en besluit om terug te keren naar Napels, twintig jaar nadat hij zijn geboortestad heeft verlaten, om te kijken of het nog mogelijk is het afvalprobleem van Napels op te lossen. In de documentaire Zero Waste (2013), uitgezonden door de BOS, volgt Brunetti de nieuwe burgemeester bij zijn kruistocht tegen het afval. Dat hij niet onmiddellijk succes had, kun je zien aan het feit dat die alarmerende Nieuwsuur-reportage is gemaakt in 2013.

Op de site van de BOS vind je een interview met de Amerikaanse scheikundige Paul Connett, die het Zero Waste concept bedacht.