Reizen is ook jezelf tegenkomen, jezelf ontwikkelen. Hoe vormt reizen je identiteit? In het human-programma 'dus ik ben' zoekt Stine Jensen het uit.

---------------------------------------
Dus ik ben: Ik reis dus ik ben (HUMAN)
woensdag 13 augstus om 23.30 uur op Nederland 2 en
altijd online
---------------------------------------

Reizen is statusverhogend. Blijkbaar zegt het iets over je persoonlijkheid en je levenservaring. Maar wat precies? Stine Jensen, gids van de geest in het programma Dus ik ben, zoekt het uit. Ze zegt dat ze zelf een tijdje 'vrij obsessief' is beziggeweest met reizen. 'Ik spaarde met name de verre en niet voor de hand liggende bestemmingen. En daarnaast ben ik enorm verslaafd aan reisboeken en reisprogramma's.'

'Een van mijn favoriete reisbegeleiders is de Vlaamse filosoof Jan Leyers. Jan maakt geen standaard reisprogramma. Hij observeert, onderzoekt, en voert de meest prachtige gesprekken met alle lagen van de bevolking.' Stine Jensen laat onvermeld dat ze zelf ook filosoof is, en het reisprogramma Licht op het Noorden maakte. Maar goed, zo begint de uitzending: samen met Leyers bespreekt ze Leyers' werk en het eerste reisprogramma dat ooit op de Nederlandse televisie kwam, gepresenteerd door een pijprokende Godfried Bomans.

Alleen al om dat korte fragment het kijken waard. En dat kan dus altijd, op de site. Roepen dat zo'n interessant filosofieprogramma na bedtijd op tv komt, is al lang geen excuus meer om niet te kijken.

Na Jan Leyers gaat Jensen te rade bij filosoof Maarten Doorman, filosofiedocente Carolien van Bergen, schrijver Paul Theroux, filosofiehoogleraar Rosi Braidotti en bij de vaste groep 'meedenkers': Rob Wijnberg, Frank Meester, Sunny Bergman, Nazmye Oral, Daan Rovers en Louise Fresco.