metropolis' ruige reisgids (2)

Vakantiekriebels? Metropolis presenteert een ruige reisgids voor avonturiers met lef. In de tweede speciale zomeruitzending onder meer een Chinees dwergenrijk, een restaurant waar je betaalt met een tongzoen en het dorp waar je de krokodillen mag aaien.

--------------------------------------
Metropolis' ruige reisgids
Donderdag 31 juli & 7 augustus om 21.30 op Nederland 3
--------------------------------------

In twee speciale zomeruitzendingen inspireren de lokale correspondenten van Metropolis je met de (te) gekste plekken die zij in de afgelopen afleveringen bezocht hebben. 

Ze nemen je in deze tweede zomerspecial mee naar een onontgonnen stukje Amerika. Waar de meeste toeristen het zonnige Californië opzoeken om te genieten van de koperen ploert, kun je met Metropolis op zoek naar iets met nog meer aantrekkingskracht: goud. Vlakbij het slaperige dorpje Jamestown stroomt Woods Creek, een kabbelend beekje waarin je net als goudzoeker Dan op zoek kunt naar kleine spikkeltjes van het gewilde edelmetaal. De opbrengst verzilver je vervolgens in de dichtstbijzijnde gold prospecting shop.

Daarna maken we de oversteek naar China, een land dat verandert en toegankelijker is geworden voor Westerlingen. Metropolis tipt in de hoofdstad Beijing een plek waar je met eigen ogen kunt zien hoe snel de conservatieve omgangsvormen hier zijn omgeslagen: in restaurant Shao Rou Ren (Kiss Kiss) worden klanten aangemoedigd om te tongzoenen in het openbaar en als je dat tien seconden volhoudt, krijg je een gratis portie rundertong.

De reiziger voor wie dat een iets te hoog Costa Brava-gehalte heeft, zit na slechts vier uur vliegen in een authentiek Chinees pretpark in Kunming. Het Dwergenrijk wordt wekelijks bezocht door honderden Chinezen die voor een tientje kleine mensen komen kijken. Er wonen en werken zo'n honderd kleine mensen in het Dwergenrijk, die gedurende de dag optredens verzorgen en zich door de nieuwsgierige Chinese toeristen laten fotograferen. Meng je eens onder hen en verbaas je vooral over hoe blij de medewerkers eigenlijk zijn met hun baan.

Heb je meer met reptielen, dan is een bijzonder dorp in Burkina Faso misschien iets voor je. De bewoners leven er samen met krokodillen en voor een kleine vergoeding mag je de grote tanden van de dieren komen bewonderen. En ze aaien. 

Vorige week in deel een onder meer: kippenkoppen eten in Zuid-Afrika en eendenkoppen trekken in Nicaragua.