Documentaire laat zien hoe de Verenigde Staten veranderden in de ultieme spionagestaat, waarin de geheime dienst alles van iedereen afluistert.

----------------------------------------------
Panorama: United States of Secrets (1)
Donderdag 21 augustus om 21.20 uur op Canvas

----------------------------------------------

Op Canvas is vanavond het eerste deel zien van United States of Secrets, een onthullende, ruim tweeënhalf uur durende documentaire over de ongekende afluisteroperaties die onder George W. Bush begonnen en door Obama zijn voortgezet en zelfs uitgebreid. Voor Belgisch gebruik is hij in drieën geknipt.

Het is een nauwgezet verslag van de manier waarop de NSA, het Bureau voor Nationale Veiligheid, reageerde op de aanslagen van 11 september 2001 en hoe dat leidde tot de misstanden die Edward Snowden vorig jaar heeft onthuld: de NSA houdt zo ongeveer alle digitale communicatie op de hele planeet in de gaten en blijft daarbij niet altijd binnen de grenzen van de wet. Betrokkenen vertellen in de documentaire met opmerkelijke openheid hoe het zo ver gekomen is.

Meer weten? Lees hier een Amerikaanse recensie van de documentaire. 

De hele serie staat sinds mei van dit jaar ook in onverkorte en niet-ondertitelde vorm op de site van PBS, de publieke omroep van de Verenigde Staten. Met vele extra’s.

PS Besef wel dat de NSA het waarschijnlijk kan zien als je de documentaire online bekijkt.