‘Reizen is dodelijk voor vooroordelen’, zei Mark Twain. Welke ontmoeting op reis was blikverruimend voor je wereldbeeld? De redactie van VPRO Buitenland ontving op deze vraag tientallen inzendingen, goed voor een mooie zomerserie: De omgekeerde wereld. De winnaar van het buitenland-prijzenpakket is Liesbeth de Vos uit Rijkswijk.

De Vos beschrijft op een eerlijke, eenvoudige manier hoe haar vooroordeel over Japanners veranderde. Lees haar verhaal hieronder, en bekijk alle inzendingen via www.vpro.nl/omgekeerd.

‘Thomas, mijn jongste zoon, ging in 2011 Japans studeren in Nagoya. Achttien jaar oud, zat hij moederziel alleen aan de andere kant van de wereld. Ik wilde hem opzoeken, bij hem zijn. Maar mijn beeld van het land en vooral van de Japanners zelf was gebaseerd op het trauma dat mijn moeder had opgelopen door haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij zat gevangen in een Jappenkamp in Nederlands-Indië. De paar woorden die zij nu en dan uitte bedekten een enorme lading. “We moesten buigen voor die rotjappen”, was zo’n zin waarvan ik als jong kind al wist “tot hier en niet verder”. Haar angst werd mijn angst.

Toch heb ik de stap gezet. In maart 2012 was ik acht dagen in Japan. Ik was, als enige buitenstaander, aanwezig bij de diplomauitreiking. Men deed er alles aan om mij op mijn gemak te laten voelen. Op de foto mocht ik niet ontbreken. Ik kreeg een ereplaats, naast de directeur en de docenten. Naar Japans gebruik bogen de studenten voor de directeur en de andere aanwezigen.

Mijn omslagmoment vond daar plaats. Ik zat in Japan, ik was omringd door Japanners en ik voelde mij vrij. Vrij van angst. Het had plaats gemaakt voor nieuwsgierigheid naar dit land en zijn inwoners.’