'Deze herverkiezing betekent dat ik een betere president van Brazilië wil zijn', sprak Dilma Rousseff in haar overwinningsspeech zondagnacht. VPRO-makers hebben wel wat tips. Verzameld bij een inspirerende Braziliaanse ondernemer, haar eigen aanhang uit het arme noorden en onder ambitieuze wetenschappers.

waarom aanhang 'Dilma' wel/niet meer op haar stemt

Luister naar deze reportage van correspondent Katy Sherriff als je wilt weten waarom het nou een nek-aan-nek race was tussen twee vrouwen: Marina en Dilma. Zij neemt je mee naar Noordoost-Brazilië, de deelstaat Pernambuco. Van oudsher is die arme regio een bolwerk van de regerende arbeiderspartij PT van Dilma Rousseff.

Uitgezonden op: 1 oktober 2014 (net voor de eerste ronde) /Bureau Buitenland.

De kapitale kracht van geluk

De Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler doet dingen graag anders. Teveel regels en druk van bovenaf staan volgens hem de creativiteit van de werknemer in de weg. Semler leidt een democratisch bedrijf waarin de werknemers hun eigen werktijden, baas en salaris bepalen in de hoop dat elke werknemer gelukkiger wordt. Hij schreef er een boek over en werd er schatrijk mee. Kees Brouwer van Tegenlicht maakte een portret van hem. 
Misschien een wijze les voor Dilma Rousseff, aangezien de financiële wereld in Brazilië nog niet heel gelukkig is met haar. 

Uitgezonden: 4 februari 2013 

wereldspeler in de technologie

En dan goed nieuws: Brazilië ontwikkelt zich technologisch steeds meer als wereldspeler, zeggen wetenschappers. In dit heldere verslag van VPRO-wetenschapsjournalist Frederiek Melman gaan drie wetenschappers dieper in op wat er al goed gaat en wat beter kan. Heel aardige tips. Jammer dat Rousseff geen Nederlands spreekt. 

Met Arthur Mol (WUR), Joop van Lenteren (WUR) en de Braziliaanse onderzoeker Carolina Maciel. (Zij liep trouwens met verschillende demonstraties mee vorig jaar. Ze legt terloops even uit waarom.)

Uitgezonden: 8 december 2013

meer duiding over dilma

Meer duiding rond de (im)populariteit van Dilma Rousseff hoor je in het buitenlandpanel van Bureau Buitenland. Wat ging er voor haar fout, wat heeft het WK ermee te maken en wat betekent een machtswisseling eigenlijk voor Brazilië als opkomende wereldmacht? In het panel: Kees Koonings, hoogleraar Latijns Amerika Studies in Amsterdam, en journalist en Braziliëkenner Marcel Bayer.

uitgezonden: 11 september 2014