Pieter van der Wielen praat in het radioprogramma Nooit meer slapen met journalist Arnold Karskens over zijn nieuwe boek 'De zaak Zorreguieta'. Speelde de vader van koningin Maxima nou wel of geen actieve rol in de vuile oorlog in Argentinië?

nooit meer slapen: nieuw boek over 'zaak-zorreguieta'

In zijn nieuwe boek 'De zaak-Zorreguieta' zoekt journalist Arnold Karskens naar het antwoord op de vraag of de vader van koningin Maxima, Jorge Zorreguieta, medeverantwoordelijk is voor een van de grootste georganiseerde misdrijven van de twintigste eeuw. Hij was toen onder-staatssecretaris van Landbouw voor de Argentijnse junta (1976-1983). Het was een periode waarin duizenden burgers het leven verloren. Pieter van der Wielen ontvangt journalist Arnold Karskens in de studio. 

diogenes over 'vuile oorlog'

Hoe zat het ook alweer in Argentinië tussen 1976 en 1981? We schreven het al: in die periode verdwenen er tussen de negen- tot dertigduizend Argentijnse burgers. In deze reportage van Diogenes vertelt oud-marinekapitein Adolfo Scilingo de VPRO vanuit de gevangenis tot in detail hoe hij dissidenten levend vanuit een vliegtuig in de Rio de la Plata of in zee gooide. Hij heeft spijt en vindt dat iedereen de feiten moet weten. Maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Onthutsende reportage die meer inzicht geeft in wat er toen achter de schermen allemaal gebeurde. 

Uitgezonden: 18 juni 1995 (1 uur en 25 minuten)