Iedereen kent Jelle, Adriaan, Stine of Bram wel van hun bijzondere reisseries. Maar voor de VPRO reizen al jaren nog veel meer makers de wereld over of werken mee achter de schermen. Maak kennis met: eindredacteur VPRO Tegenlicht Frank Wiering. De stem die wekelijks de aflevering van Tegenlicht opent met 'dit is wat u te wachten staat'.

Wie is Frank Wiering

Eindredacteur VPRO Tegenlicht Frank Wiering (1947) neemt 1 januari 2015 officieel afscheid van de VPRO. Hij werkte vanaf het begin van de jaren '70 als programmamaker bij de omroep. Van Jonge Helden, tot buitenlandprogramma's als Diogenes en De Nieuwe Wereld. Tussen 2005 en 2011 was hij hoofdredacteur Televisie en de laatste vier jaar keerde hij terug naar zijn baan als eindredacteur bij het TV-programma Tegenlicht.

Wat hij hierna gaat doen? Een vliegtuig bouwen. Dat lijkt hem wel wat. In het verleden heeft hij namelijk zijn brevet gehaald, dus waarom niet. En natuurlijk herinneringen ophalen: anekdotes genoeg te vertellen als je maar liefst meer dan driehonderd items hebt gemaakt, varierend van promo's van dertig seconden tot documentaires van meer dan een uur. Voor deze serie gaan we terug naar 1989, Frank reisde toen naar de Verenigde Staten om een verhaal te maken over de Hamburger University.  

McWorld: Het woord is vlees geworden

Een universiteit waar ze ‘hamburgerology’ studeren, dat was voor Frank reden genoeg om de tassen te pakken en op het vliegtuig richting Oak Brook, Chigago te stappen. Tot zijn grote schrik bleek het op de universiteit niet alleen te blijven bij lessen waar ijverige studenten leerden hoe de beste hamburger te bakken. Nee, het ging veel verder dan dat. Frank vertelt over de ‘Macpact’ (Mc Donalds + impact), over hoe een keten meer verkoopt dan eten, over McDonalds inzet om de wereld te veroveren. Maar een wereld die geregeerd wordt door een hamburger? Frank zet er zo zijn vraagtekens bij.