De Griekse linkse oppositiepartij Syriza gaat de verkiezingen winnen op 25 januari. Althans, dat voorspellen de polls. Marcia Luyten spreekt de Griek Alex Kypriotakis-Weijers, vertegenwoordiger van de jongerenbeweging van Syriza in Nederland. Hoe extremistisch is Syriza?

Griekse verkiezingen nieuw hoofdstuk eurocrisis?

Op 25 januari gaan de Grieken naar de stembus. En de linkse politieke partij Syriza koerst af op een grote overwinning (zie ook artikel in New York Times, 3 januari). Dit leidt tot onrust in Europa, want Syriza wil opnieuw gaan onderhandelen. In Buitenhof de Griek Alex Kypriotakis-Weijers, vertegenwoordiger van de jongerenbeweging van Syriza in Nederland.

Syriza wordt met argusogen gevolgd door de Europese media en politici. Die zien Syriza als 'extremistisch en onverantwoord' zo vat Luyten samen. Volgens de woordvoerder is Syriza een linkse oppositiepartij. Eentje die de sociaal democratie van onderop wil doorvoeren en niet zoals de bestaande partijen met die grondslag van bovenaf.

Het wantrouwen tegenover Syriza is onder meer gebaseerd op hun eis dat de onderhandeling met de troika wordt open gegooid. Ook willen ze nieuwe afspraken rond de aflossing van de schulden. In de uitzending van 4 januari vertelt de woordvoerder aan Luyten; 'We willen geen grexit, zoiets is ondenkbaar. Maar de situatie nu is ook onhoudbaar.' Daarmee doelt hij op het feit dat al het geld dat nu wordt verdiend direct wordt weggesluisd naar de schuldeisers. Syriza wil dat stoppen en eist dat alle schulden worden kwijt gescholden. 'We willen dat het door ons verdiende geld niet wegvloeit maar opieuw in ons land wordt geïnvesteerd."

Syriza hekelt het feit dat ze als paria van Europa worden beschouwd. 'Mensen dat we niet werken en corrupt zijn, zegt Kypriotakis-Weijers. 'Maar we hoeven niet voor alles verantwoordelijk te worden houden. De meeste schuld ligt volgens hem bij de Griekse bedrijven en politieke elite. 'Die hebben veel samengewerkt, dat leidde tot corruptie en dat hebben we te laat gezien.'

Kypriotakis Weijers (1986) studeerde Bouwkunde in Delft en is grafisch ontwerper. Hij is sinds 2007 betrokken bij Syriza. 

meer over griekenland en crisis

De vpro volgde de afgelopen jaren de crisis op de voet. We keken naar de impact ervan op de nornale mens, zoals jij en ik. En ook naar de manier waarop Brussel er mee omging en ons probeerde te beinvloeden over de manier waarop wij over de Grieken moesten denken.