De Iraanse fotografe Newsha Tavakolian is de vrouw van correspondent Thomas Erdbrink, de presentator van Onze man in Teheran. Wat vindt zij tot nu toe van de serie? Zien wij het Iran dat zij ook kent?

Wie is Newsha Tavakolian

Newsha en Thomas

Newsha en Thomas

In de eerste aflevering maken we kennis met de schoonfamilie van Thomas en zijn Iraanse vrouw Newsha. Ze is in Iran een bekende fotografe die onder meer voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic werkt.

Uit de vpro-gids: 'Newsha is een pittige tante. In de serie volgen we een heftige discussie tussen de twee over de aanpak van een artikel en we zien ook dat Newsha Thomas steeds corrigeert: ‘Ik heb jou ten huwelijk gevraagd, jij niet mij hoor!’ Thomas: ‘Mensen zeggen tegen mij: het is wel duidelijk wie bij jullie de broek aan heeft. Newsha! Nederlanders willen alles altijd in een hokje stoppen en verdelen in rangen en standen. Maar ik ervaar dat helemaal niet zo. Ik val gewoon op een sterke vrouw. Wij doen niet aan “wie is de baas”. Dat onderscheid wil ik graag even maken.’'

wat vind je tot nu toe van de serie

Newsha in aflevering 1: 'Liefde in de Islamitische Republiek'. Thomas: 'Ik ben blij dat ik voor je gekozen heb.' Newsha: 'Dat is je geraden ook!

Newsha in aflevering 1: 'Liefde in de Islamitische Republiek'. Thomas: 'Ik ben blij dat ik voor je gekozen heb.' Newsha: 'Dat is je geraden ook!

Newsha: 'De serie is voor mij een soort spiegel tot ons eigen leven, maar nog veel meer een spiegel van hoe je naar Iran kunt kijken. Eerst was ik boos op Thomas dat hij ons zo persoonlijk laat zien. Als fotograaf ben ik niet gewend om voor de camera te zijn. Ik lijk wel een Angry Bird! Maar Roel van Broekhoven en Thomas hebben echt diepte gegeven aan een verhaal over een land dat normaal alleen clichématig wordt bekeken. Ik zie er naar uit om de rest te zien.'

Welke scène heeft je het meest aangegrepen?

Thomas krijgt in het zwembad advies over vrouwen.

Thomas krijgt in het zwembad advies over vrouwen.

'Als mijn vader en zijn vrienden met Thomas in het zwembad zitten en ze hem adviseren wat hij moet doen in het geval van onmin met je vrouw. Ik heb zo gelachen. Maar ook het verhaal van Somaye, Thomas assistent, haar verhaal is meer dan een verhaal over Iran, het is een internationaal verhaal over vrouwenrechten. Ik ben trots op haar.'

Hoe zijn de reacties thuis?

'Thuis in Iran hebben nog niet veel mensen het gezien.' (noot redactie: de uitzendingen zijn door NPO geblokt, zodat kijkers in het buitenland de serie niet kunnen zien.)

welke scène is je het meest bij gebleven?

Collega Ramin in aflevering 2, 'Een land waar niks mag maar alles kan'

Collega Ramin in aflevering 2, 'Een land waar niks mag maar alles kan'

'In de tweede aflevering wanneer Thomas' collega Ramin spreekt. Hij geeft een inzicht in de werkelijkheid in Iran dat je jaren kost om te krijgen. De beelden die eronder staan zijn ook prachtig. Ik kreeg een brok in mijn keel.'

Quote Ramin: 'Je kunt niemand vertrouwen.'

Stel, je had zelf een grotere rol gespeeld in de serie, wat had jij dan ons willen vertellen?

'Het waren maar vier afleveringen en ik was ook periodes aan het werk in het buitenland, maar er is nog zoveel meer dat ik kan laten zien, bijvoorbeeld hoe artiesten werken in Iran en hoe ze leven, dat zegt heel veel. '

Extra & meer

Aflevering 1 & 2 kijken? Meer zien van de vpro over Iran, alle muziek luisteren uit de serie of  snel de geschiedenis van Iran bijspijkeren? Klik dan op de overzichtspagina van Onze man in Teheran.

reactie op facebook

Hoi Thomas,
Ik heb genoten van jouw programma ‘Onze man in Teheran’. Ik heb het gezien via uitzending gemist, omdat iemand mij er op attent had gemaakt dat jij in je programma ‘Mien uit Delfgauw’ noemde. Nou ik kan je vertellen dat Mien uit Delfgauw bestaat. Mien uit Delfgauw is mijn moeder, ze is tachtig jaar, ze is geboren en getogen in Delfgauw en heeft haar hele leven daar gewoond. Ze is helaas begin deze maand opgenomen in een verzorgingstehuis in Delft. Ik wilde je alleen maar even vertellen dat ik het leuk vond om via de tv ‘Mien uit Delfgauw’ te horen.
Groeten, Hubert Groenewegen

Wil je ook reageren? Stuur ons dan een bericht via facebook vproreisseries