landen voor lefhebbers

Nog geen vakantiebestemming gekozen? Aan de hand van vijf thema's selecteren we voor jou de meest passende landen. De VPRO neemt je mee op reis, in beeld en geluid. Deel 4: landen waar je een durfal voor moet zijn.

vpro op reis

De VPRO maakt al jaren reportages en documentaires in het buitenland. Uit al dat prachtige werk hebben we een selectie voor je gemaakt, deze keer per thema. Omdat je de wereld van vandaag beter kunt begrijpen door deze verhalen. Veel plezier!

Noord-Korea

Waarschijnlijk niet zo'n heel grote verrassing. Noord Korea staat bekend om de zeer strenge regels voor toeristen en het vergt dan ook maanden aan voorbereiding voordat je het land binnenkomt. Eenmaal binnen moet je altijd een gids bij je hebben en word je continu in de gaten gehouden. Ga je toch je boekje te buiten dan wacht je misschien wel hetzelfde lot als de twee Amerikaanse toeristen die door de Noord-Koreaanse staat zijn aangeklaagd.

Start jouw gedegen voorbereiding met onze landenpagina over Noord-Korea. Daarop vind je onder andere een interview met fotograaf Edo Hartmann in Nooit Meer Slapen. Daarin vertelt hij over zijn foto's die hij maakte in de socialistische hoofdstad Pyongyang.

Afghanistan

Het is vaak bloedheet in dit land. Niet alleen qua weer, maar ook zeker wat betreft de politieke situatie en het oorlogsgevaar. De Taliban rukt op en de internationale gemeenschap heeft er een harde kluif aan hen opnieuw de kop in te drukken. Dat maakt Afghanistan overigens niet minder mooi: het ruige berglandschap, afgewisseld door enorme meren, is indrukwekkend. Durf jij net als journaliste Nathalie Righton extreem te leven? Zij maakte een drieluik over haar werk als correspondent in Afghanistan. Dat en meer moois vind je hieronder.

Libië

Jarenlang zuchtte Libië onder het bewind van kolonel Khadaffi. Al werd de politieke situatie na zijn dood in 2011 er niet bepaald beter op. Het land is vervallen in chaos en de Islamitische Staat wint er aan macht (en ontvoert geregeld buitenlanders). Voor de toerist dus niet heel veilig, maar voor wie zijn angsten kan trotseren wachten prachtige mediterraanse stranden en eeuwenoude steden.

Mocht je je vooraf willen verdiepen in de geschiedenis van het land, dan is er genoeg te vinden op onze Libië-pagina, waaronder een vijfenveertig jaar oude VPRO-documentaire over de staatsgreep van Khadaffi.

advertentie